back to top

Καμπερίδης: «Δεν έχουμε οργάνωση, κίνητρα και όραμα»

Διαβάστε Επίσης

 Είναι από τους κορυφαίους προπονητές του βόλεϊ. Σε όποιες ομάδες και αν έχει εργαστεί, ο Κυριάκος Καμπερίδης, έχει αφήσει το στίγμα του με την οργάνωση, την σοβαρότητα και την δουλειά που έχει κάνει σε βάθος.
 Από τα χέρια του έχουν περάσει εκατοντάδες, κορίτσια και αγόρια που αργότερα εξελίχθηκαν σε μεγάλα ονόματα του αθλήματος. Αυτός ο μεγάλος δάσκαλος του βόλεϊ, παραχώρησε συνέντευξη στο Volleyland.gr και τον Παναγιώτη Καλιμάνη για πολλά και διάφορα θέματα που απασχολούν το άθλημα του φιλέ. 

Αναλυτικά η συνέντευξη
 

Πριν λίγες μέρες συμφωνήσατε να επιστρέψετε στην Κύπρο και να αναλάβετε τον δευτεραθλητή Κύπρου τον Παφιακό. Ποιοι ήταν οι λόγοι που προχωρήσατε σε αυτό το πρότζεκτ; 

«Πρόκειται για ένα καλό, οργανωμένο σωματείο που έχει όραμα, έχει στόχο τον πρωταθλητισμό και αρκετό φίλαθλο κόσμο. Στόχος είναι να κάνουμε μια ομάδα η οποία να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Θα έλεγα ότι το πρότζεκτ είναι πολύ ελκυστικό, ενώ και η διοίκηση έχει πρόθεση να βοηθήσει ώστε να εξελίξουμε και κάποια παιδιά από την Κύπρο και αυτό ήταν πολύ ενδιαφέρον. 

Ποιες είναι οι διαφορές της Volleyleague με το Κυπριακό πρωτάθλημα; 

«Σίγουρα η Κύπρος έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με την Ελλάδα. Οι παίκτες δεν είναι επαγγελματίες , το πρωί δουλεύουν και μετά παίζουν. Γενικά έχουν δυσκολίες στις ομάδες ανάπτυξης των μικρών ηλικιών γιατί μετά τα 18 χρόνια πάνε υποχρεωτικά στρατό και μετά συνεχίζουν τις σπουδές τους. Έτσι, επιστρέφουν γύρω στα 25 για να συνεχίσουν το βόλεϊ. Πρέπει να γίνει δουλειά σε βάθος στις μικρές ηλικίες.

Όσον αφορά τις επαγγελματικές ομάδες αυτές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τρεις ξένους, άρα το πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό και γενικά υπάρχει διάθεση και όραμα για ανάπτυξη. Το ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται πιο ψηλά αλλά υπάρχουν τρεις- τέσσερις Κυπριακές ομάδες που θα μπορούσαν να σταθούν στη Volleyleague.» 
 

Πως σχολιάζεται το δυσάρεστο γεγονός ότι μόνο τέσσερις ομάδες από τις δέκα που είχαν συνολικά δικαίωμα, δήλωσαν συμμετοχή στα Κύπελλα Ευρώπης; 
«Έπρεπε οι ομάδες μας να δηλώσουν συμμετοχή για να τιμήσουν την προσπάθεια των παραγόντων, των αθλητών και των φιλάθλων, ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να έχουν παραστάσεις από αγώνες υψηλού επιπέδου.» 
 

Η υπέρβαση του Ολυμπιακού

– Η γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού έκανε μια σπουδαία πορεία στην Τσάλεντζ καπ και έχασε τελικά το τρόπαιο στο δεύτερο τελικό από την Μπούρσα. Πως κρίνεται την όλη του προσπάθεια; 

«Ο Ολυμπιακός έκανε εξαιρετική δουλειά καθώς διαθέτει έναν πολύ καλό προπονητή, έναν πολύ δυνατό ελληνικό κορμό, τρεις ποιοτικές ξένες κι έναν team manager (Κατσιούρας) που έχει όραμα. Πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός έκανε φέτος μια μεγάλη υπέρβαση. Αντιμετώπισε ομάδες που προέρχονται από ισχυρές σχολές βόλεϊ, όπως είναι η Βελγική, η Τούρκικη, η Ρώσικη και οι οποίες παίζουνε πολύ σκληρά παιχνίδια στα πρωταθλήματά τους.

Επίσης, είναι πολύ πιο γεμάτες σε ρόστερ όπως ήταν και η τούρκικη Μπούρσα. Για μένα ο τρόπος με τον οποίο κέρδισε τη Μπούρσα στον πρώτο τελικό στο Ρέντη, ήταν μια τεράστια επιτυχία.» 


Κεφάλαιο Εθνικές ομάδες

– Να ασχοληθούμε λίγο με τις Εθνικές ομάδες, Γιατί δεν έχουμε εθνικές ομάδες; 
«Έχουμε Εθνικές ομάδες αφού οι κορασίδες και παγκορασίδες προκρίνονται στα Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα αλλά μετά αρχίσουν τα προβλήματα. Παίζουν πολλούς αγώνες κορασίδων- νεανίδων- γυναικών- σχολικά και δεν προλαβαίνουν να προπονηθούν και να εξελίξουν τα τεχνικά τους στοιχεία και τη φυσική τους κατάσταση.

Οπότε από μικρά παιδιά παύουν να εξελίσσονται ενώ υπάρχει πρόβλημα και με τον εθνικό σχεδιασμό αν αυτός υπάρχει. Αυτά τα παιδιά έπρεπε να δουλεύουν δύο φορές τη βδομάδα σαν Εθνική αλλά δεν υπάρχει χρόνος και συνεννόηση μεταξύ Ομοσπονδίας και σωματείων. Έχουμε πολύ καλό έμψυχο υλικό αλλά δεν έχουμε οργάνωση, πρόγραμμα, κίνητρα και όραμα.» 
 

Γιατί στις παλιότερες εποχές όπως στη δεκαετία του ΄80, είχαμε τόσες μεγάλες επιτυχίες; 
«Τις παλιές εποχές γινόντουσαν εξάμηνες προετοιμασίες, υπήρχαν φιλοδοξίες, κίνητρα, οργάνωση και δούλευαν καλύτερα τα κλιμάκια κάτω από την εποπτεία του κ. Μπεργελέ. Οι Εθνικές ομάδες δούλευαν επίσης καλύτερα, είχαμε πιο ισχυρά πρωταθλήματα και σιγά σιγά ήρθαν τα αποτελέσματα και οι μεγάλες διακρίσεις.» 


Ανάπτυξη

–  Στον ευαίσθητο τομέα της ανάπυξης, πιστεύεται ότι οι σύλλογοι δουλεύουν σωστά με τα παιδιά; 
«Οι σύλλογοι δυστυχώς, όχι όλοι αλλά ορισμένοι, δεν  δουλεύουν οργανωμένα ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν σκοπό μόνο πως θα στηρίξουν οικονομικά της πρώτη ομάδα. Αντί να δώσουν έμφαση στο να εξελίξουν τα ταλαντούχα παιδιά, δίνουν σε όλα τα παιδιά τον ίδιο αριθμό προπονήσεων που είναι λίγος (τρεις φορές από μιάμιση ώρα).

Δεν μπορεί να γίνει πρόοδος, όταν όλες οι μεγάλες σχολές του κόσμου δουλεύουν τέσσερις ώρες τη μέρα, δύο ώρες το πρωί στο αθλητικό σχολείο και δύο ώρες προπόνηση το απόγευμα. Με αυτό τον όγκο δουλειάς μπορούν να καταφέρουν να κερδίσουν το ακατέργαστο ταλέντο που έχει ο Έλληνας

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κίνητρα για τα παιδιά ώστε να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Ένα παιδί που ξεκινάει να παίξει βόλεϊ, στα 15 του αλλάζουν το κίνητρο και προσπαθούν να του δώσουν κατεύθυνση για το πώς θα βολευτεί κάπου και πως θα πάει στο Πανεπιστήμιο. Δε λέω ότι τα παιδιά πρέπει να μείνουν αμόρφωτα αλλά και το Ελληνικό Πανεπιστήμιο δε βοηθάει στο να τους δώσει την ευκαιρία να εξελιχθούν ως αθλητές του βόλεϊ.» 
 

Παράδειγμα η Βουλγαρία

«Στη Βουλγαρία οι αθλητές υψηλού επιπέδου ακολουθούν ένα ατομικό πλάνο διαμορφωμένο ανάλογα με τις υποχρεώσεις στην Εθνική ομάδα και στα σωματεία τους. Πολλοί παίκτες που έπαιζαν στο εξωτερικό, ακολουθούσαν παράλληλα και τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο και αποφοιτούσαν κανονικά στην ώρα τους. Έτσι, διατηρούσαν το επίπεδό τους ως παίκτες, πλήρωναν οι ξένες Ομοσπονδίες τα παράβολα της συμμετοχής τους και έτσι έδιναν κίνητρο στους επόμενους αθλητές ότι μπορούσαν να συνδυάσουν την καριέρα με τη μόρφωση. 


Υπάρχουν σύλλογοι που δουλεύουν σωστά;
 «Ναι υπάρχουν σύλλογοι που βοηθούν να εξελιχθούν τα ταλέντα αλλά πολλές φορές χάνουν τα παιδιά τσάμπα αφού δεν καρπώνονται το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Αποτέλεσμα αυτοί οι σύλλογοι να απογοητεύονται και να εξασθενεί σιγά σιγά το ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη». 

«Νο limit» καμπ– Διοργανώνεις το καμπ «Νο limit» αρχές Ιουλίου, σε συνεργασία με μια από τις κορυφαίες παίκτριες όλων των εποχών και νυν προπονήτρια, τη Πηνελόπη Μπλάμη και τον προπονητή του Αστέρας Νίκαιας, Παναγιώτη Μαρούλη, μίλησε μας για αυτό:

 «Διοργανώνουμε αυτό το καμπ που έχει σαν στόχο να δώσει κάποιες αρχές τεχνικής και ενδυνάμωσης στον τρόπο που δουλεύουν τα παιδιά, να βοηθήσουμε το έργο των προπονητών και των ομάδων. Γι΄ αυτό το καμπ είναι ανοιχτό σε προπονητές για να το παρακολουθήσουν.

Αυτή η συνεργασία μας με την Πηνελόπη Μπλάμη, τον Αστέρα Νίκαιας και τον Παναγιώτη Μαρούλη, αφορά ένα καμπ δεξιοτήτων. Θα γίνει τις πρώτες βδομάδες του Ιουλίου (τα πρωινά), στο γήπεδο του Ρέντη και περιμένουμε παιδιά και προπονητές να μας τιμήσουν με την παρουσία τους. 
Εμείς υποσχόμαστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας». 
 

Το βιογραφικό του Κυριάκου Καμπερίδη
 Και που δεν έχει δουλέψει ο Κυριάκος Καμπερίδης. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στους έφηβους και τους παίδες του Ηρακλή, Ορφέα Ηλιούπολης, Ανόρθωση Κύπρου(άνδρες), Αίαντας Ευόσμου (γυναίκες), ΧΑΝΘ, ‘Ένωση Βύρωνα, ΑΕΚ(άνδρες), Εαρινός Θεσσαλονίκης, Μέγας Αλέξανδρος, Πανιώνιος (αναπτυξιακά), Αρτεμις Κορυδαλλού, Εθνική ομάδα μπιτς βόλεϊ,συνεργάτης του Γερμανού Ντίκμαν όταν ήταν το δίδυμο Τσιαρτσιάνη-Αρβανίτη, Σαρωνικό, Ολυμπιακό (άνδρες) συνεργάτης του Καλμαζίδη, Ολυμπιακό (γυναίκες), Εθνική γυναικών, Εθνική Κορασίδων. 

Ευχαριστούμε πολύ το κ. Καμπερίδη γι’ αυτή την συνέντευξη και του ευχόμαστε πολλές επιτυχίες στη νέα σελίδα της καριέρας του.

 

Διαβάστε Επίσης

Περισσοτερα

Ο πολυπρόσωπος Ολυμπιακός και η προσήλωση στο στόχο!

Ο Αντρέα Γκαρντίνι ξέρει πώς σε αυτά τα ματς όλοι οι παίκτες του θα βγουν μπροστά. Αποσύρθηκε...

Μπορεί ο ΠΑΟΚ να σταματήσει τον Ολυμπιακό και ειδικά...

Ο Μιχάλης Κουτσουγιάννης γράφει για τον δεύτερο, ίσως πιο σημαντικό τελικό του ΠΑΟΚ απέναντι στον Ολυμπιακό και...

Ημερολόγιο καταστρώματος σελ. 2025: Ο Πανιώνιος στη Volley League

Επίτηδες, επέλεξα να περάσουν οι μέρες, μετά τον δεύτερο τελικό της ανόδου, στο γήπεδο της Μίκρας, ανάμεσα...
spot_img