Πριν λίγες ημέρες η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ανακοίνωσε τις επιχορηγήσεις προς τις Ομοσπονδίες για το έτος 2017. Η ΕΟΠΕ και επομένως το Ελληνικό volley θα λάβει το απίστευτο ποσό των 1,3 εκατομμυρίων Ευρώ για το έτος 2017 λαμβάνοντας μια «γενναία» αύξηση 25.000 Ευρώ σε σχέση με την επιχορήγηση του 2016 !!!
Πηγή: Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Κατανομή πιστώσεων των αθλητικών Ομοσπονδιών για το έτος 2017.
http://gga.gov.gr/grafeio-tupou/deltia-tupou/2201-2017
Εν κατακλείδι, το Ελληνικό κράτος για το έτος 2017 για την υποστήριξη του Ελληνκού αθλητισμού, δεσμεύει το εξωπραγματικό ποσό των 17.3 εκατ. Ευρώ!
Με μια προσεκτική ματιά στα οικονομικά αποτελέσματα του έτους 2015 που δημοσίευσε η Ομοσπονδία στις 26.3.2016, αποκαλύπτει το γεγονός ότι στην ουσία η ΕΟΠΕ είναι ένας ήδη πτωχευμένος φορέας.
Με πολύ απλά λόγια ας συγκρατήσει κάθε ενδιαφερόμενος τις πάρα κάτω πληροφορίες που δημοσίευσε η Ομοσπονδία.
ΕΙΣΠΡΑΞΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΕΟΠΕ
—————————————————————–
(χιλιάδες Ευρώ)
Πελάτες / Χορηγοί / Διάφοροι Χρεώστες 483
Ταμείο 160
ΣΥΝΟΛΟ 643
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΟΠΕ (ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗ)
—————————————————————–
(χιλιάδες Ευρώ)
Προμηθευτές / Πιστωτές / Υποχρεώσεις (4.323)
Υποχρεώσεις για πρωταθλήματα Volley (1.197)
ΣΥΝΟΛΟ (5.520)
ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΟ ΠΟΣΌ (4.877)
πλέον: Επιχορήγηση 2017 1.300
ΚΕΝΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ (3.577)
Πηγή: Γενική Συνέλευση Σωματείων – Μελών ΕΟΠΕ, 26.3.2016
https://www.volleyball.gr/index.php/eidiseis/eidiseis-genikes/2830-egkrithikan-o-dioikitikos-kai-oikonomikos-apologismos-stin-gs-tis-eope
Με απλά λόγια τα περιουσιακά στοιχεία γης Ομοσπονδίας υπολείπονται κατά 3.6 εκατ. Ευρώ γα να καλύψουν τις βεβαιωμένες υποχρεώσεις της. Το ποσό αυτό αν δεν καλυφθεί από εξωτερική χρηματοδότηση, όλοι όσους τους οφείλονται χρήματα, απλά δε θα πάρουν ποτέ τα λεφτά τους. Αυτό ακριβώς στην οικονομική πραγματικότητα ονομάζεται πτώχευση !
Αν δεν αλλάξει γρήγορα το μοντέλλο λειτουργίας σε όλες τις κατηγορίες του Ελληνικού volley, πολύ σύντομα θα βρεθεί σε μόνιμη αδυναμία !
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να προσφέρουν ουσιαστική οικονομική στήριξη στην Ομοσπονδία.
– Συνδρομές και πλήρη αξιοποίηση του «τηλεοπτικού» προιόντος σε κάθε κατηγορία (web TV κλπ.)
– Ανταποδοτικού χαρακτήρα χορηγίες από εταιρείες (corporate sector promotion)
– Διεθνή τουρνουά (ticketing)
– Χρηματοδοτήσεις έργων υποδομών (υποβολή προγραμμάτων ΕΣΠΑ)
– Στοχευμένα προγράμματα συμμετοχής ομάδων σε πρωταθλήματα (Wild Card)
– Επιδοτήσεις από τη συμμετοχή και ενδίσχυση προγραμμάτων ανάπτυξης αθλητών υποδομών (contributions) και πολλά – πολλά ακόμη εργαλεία που υπάρχουν και χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες στο διεθνές marketing και τη διοίκηση αθλητικού management (sports management).
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο της νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας η οποία πρέπει να αναλάβει γρήγορες και αποφασιστικές δράσεις για να καταφέρει να ανακόψει την ελεύθερη πτώση στην οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια το χρηματοδοτικό μοντέλο του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού αθλητισμού το οποίο κατά βάθος στηρίζεται ακόμη στις πάλαι ποτέ δόξες των δεκαετιών 1980 και 1990 …..
Βασίλης Τζώρτζης
STAR VOLLEY ACADEMY