Ακόμη και αν τα χρόνια περνάνε, οι «μετρ» του είδους συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι η ηλικία δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας. Ο Βελάσκο, ο Γκιμαράες, ο Κρίστανσον, αλλά ακόμη και ο Κιράλι το απέδειξαν για άλλη μία φορά στο Παρίσι.
Είναι μία πολύ συνηθισμένη παρανόηση που βλέπουμε ειδικά στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα στον χώρο του αθλητισμού. Υπάρχει η αίσθηση ότι οι προπονητές μεγαλύτερης ηλικίας είναι «παρωχημένοι» και ότι πρέπει να κάνουν στην άκρη.
Ενώ είναι πραγματικότητα ότι όσο περνάνε τα χρόνια, όπως όλα τα αθλήματα, έτσι και το βόλεϊ αλλάζει, όπως και το ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν προσαρμόζονται, αυτό δεν έχει να κάνει με την ηλικία.
Υπάρχουν μάλιστα άνθρωποι που σε θεωρητικά «προχωρημένη» ηλικία ήταν εκείνοι που άλλαξαν ολόκληρη τη σκηνή του αθλήματος στο οποίο βρίσκονται.
Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από τον Άντερς Κρίστιανσον o οποίος ανέλαβε τους Ολυμπιονίκες Άχμαν και Χέλβιγκ πριν από οκτώ χρόνια, τα 2016 στα 67 του χρόνια και έχει καταφέρει να τους μετατρέψει στην καλύτερη ομάδα στον κόσμο, η οποία κατακτά συνεχόμενα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και έχει συνεχείς παρουσίες σε μεγάλες διοργανώσεις.
Ο Κρίστιανσον προπονεί σκληρά τους νεαρούς Σουηδούς στις Κανάριες Νήσους και τους έχει βοηθήσει να παίζουν ένα εντελώς διαφορετικό μπιτς βόλεϊ σε σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει, με πολύ περισσότερες δυνατότητες για να επιτεθούν στη δεύτερη επαφή αλλά και συνεχόμενα jump set.
Ο έμπειρος προπονητής στα 75 του χρόνια πήρε το πρώτο του Ολυμπιακό μετάλλιο και ήταν ένας από τους πολλούς που απέδειξαν ότι η ηλικία παίζει πολύ λιγότερο ρόλο σε σχέση με άλλα πράγματα.
Φυσικά ο Σουηδός δεν ήταν ο μοναδικός που κατάφερε να θριαμβεύσει από έμπειρους προπονητές. Ο Βελάσκο έχει μία τεράστια καριέρα πίσω του, αλλά το πρώτο του χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο το πήρε φέτος στα 72 του χρόνια, παρουσιάζοντας μία εκπληκτική εικόνα για την Ιταλία.
Ο Βελάσκο στα 72 του παρουσίασε μία ομάδα η οποία… δεν ίδρωσε για να κερδίσει ημιτελικό και τελικό, με αλλαγές οι οποίες έκαναν τη διαφορά, τάιμ-άουτ που άλλαζαν την πορεία του παιχνιδιού και πάνω από όλα εξαιρετικό βόλεϊ και τρομερό διάβασμα των αντιπάλων του.
Ακόμη η Βραζιλία του Γκιμαράεςκατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 70 του χρόνια, σε μία χρονιά που χρειάστηκε να διαχειριστεί και ένα σκάνδαλο που προέκυψε μέσα στην ομάδα.
Μετά από τον δραματικό τρόπο που έχασε η Βραζιλία τον ημιτελικό, διαχειρίστηκε άψογα την κατάσταση και οδήγησε με εξαιρετικό τρόπο την ομάδα του στη νίκη με 3-1 επί της Τουρκίας.
Σε αυτήν την κατηγορία μπορεί να μπει και ο Κιράλι, ο οποίος αν και μικρότερος (63 ετών) παραμένει «μεγάλος» στα μάτια κάποιων. Ένας εκ των κορυφαίων προπονητών παγκοσμίως απέδειξε ότι οι ομάδες του συνεχίζουν να παρουσιάζουν εξαιρετικό βόλεϊ.
Το παρόν κείμενο δεν προσπαθεί να αποδείξει ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία προπονητές είναι καλύτεροι από τους νεαρότερους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες όμως μας δίδαξαν ότι η ηλικία δεν είναι σε καμία περίπτωση καθοριστικός και πόσο μάλλον αποτρεπτικός παράγοντας…