Μια παλιά ιδέα επιστρέφει στο προσκήνιο, αυτή τη φορά με νέο όνομα και ανανεωμένο στόχο. Στις 2 Μαΐου 2025, στο περιθώριο του Final Four του Champions League στην Κωνσταντινούπολη, ανακοινώθηκε και επίσημα η ίδρυση της Women’s European Volley Club Association (WEVCA) — μιας ένωσης που φέρνει κοντά 12 κορυφαίους συλλόγους από την Τουρκία, την Ιταλία, την Πολωνία και τη Γαλλία.
Η ένωση, η οποία εδρεύει στην Ελβετία, θυμίζει το παλιότερο εγχείρημα της ACPV που είχε προωθήσει ο Σταβ Τζακόμπι, όμως αυτή τη φορά η εστίαση είναι αποκλειστικά στο γυναικείο βόλεϊ. Στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις ισχυρότερες ευρωπαϊκές ομάδες και η ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας με διεθνείς φορείς όπως η CEV και η FIVB.
Οι ιδρυτικοί σύλλογοι της WEVCA ανά χώρα:
Τουρκία (5 ομάδες):
-
Fenerbahçe Spor Kulübü
-
VakıfBank Spor Kulübü
-
Eczacıbaşı Spor Kulübü
-
Galatasaray Spor Kulübü
-
Türk Hava Yolları Spor Kulübü
Ιταλία (2 επιβεβαιωμένες από 4):
-
Savino Del Bene Scandicci
-
Vero Volley Milano
(Η Igor Gorgonzola Novara αναμένει έγκριση από το διοικητικό της συμβούλιο, ενώ η συμμετοχή της Imoco Conegliano αξιολογείται ακόμη.)
Πολωνία (2 ομάδες):
-
KS Developres Rzeszów
-
Budowlani Łódź Sportowa
Γαλλία (2 ομάδες):
-
Volley Mulhouse Alsace
-
Volero Le Cannet
Πρόεδρος του νεοσύστατου φορέα εξελέγη ο Άλντο Φουμαγκάλι, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από εκπροσώπους των συλλόγων.
Ένα νέο κεφάλαιο στο ευρωπαϊκό γυναικείο βόλεϊ
Η ίδρυση της WEVCA αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει το τοπίο του ευρωπαϊκού γυναικείου βόλεϊ. Αν και βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της βήματα, η ένωση αυτή ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για ισχυρότερα εθνικά πρωταθλήματα, νέες ευρωπαϊκές διοργανώσεις ή —τουλάχιστον— έναν πιο οργανωμένο και συντονισμένο διάλογο μεταξύ των μεγάλων συλλόγων.
Το ερώτημα που γεννάται είναι αν αυτή η κίνηση θα μετατραπεί σε έναν νέο μοχλό ανάπτυξης του γυναικείου αθλήματος στην Ευρώπη ή αν θα περιοριστεί σε μια πλατφόρμα επικοινωνίας χωρίς άμεσες αλλαγές. Το σίγουρο είναι ότι η παρουσία τόσο δυνατών ομάδων υπό την ίδια «ομπρέλα» δεν περνά απαρατήρητη