Είναι ένα άρθρο που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και θέτει τα προβλήματα όπως είναι! Προκαλούμε τους αναγνώστες να το διαβάσουν έως το τέλος.
Γράφτηκε από την συντακτική ομάδα του greekvolley!
Της συντακτικής ομάδας του greekvolley
”Η φετινή σεζόν μόνο ιδιόρρυθμη μπορεί να χαρακτηριστεί. Πριν καλά-καλά ξεκινήσει έχουν δημιουργηθεί τα μύρια προβλήματα που τελικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο καθρέπτης της ελληνικής κοινωνίας.
Πολλές σκέψεις γεννιούνται, αν θα μπορούσαν να αποφευχθούν όλα αυτά και αν καθίσει κανείς να τα αναλογιστεί με ψυχραιμία τα περισσότερα θα μπορούσαν.
Αλλά ας πάρουμε ένα – ένα τα θέματα.
Ξεκινήσαμε με το μεγάλο ερώτημα : Pre League ή όχι Pre League;
Η ΕΟΠΕ κλήθηκε να απαντήσει αν ήθελε τη νέα κατηγορία ή όχι, αλλά επειδή το βάρος και το ρίσκο μιας τέτοιας απόφασης ήταν μεγάλο αποφασίστηκε να ερωτηθούν τα σωματεία αφού αυτά αφορούσε άμεσα. Αναζητήθηκαν οι ομάδες που θα στελεχώσουν τις κατηγορίες, παίχτηκαν πολλά παιχνίδια, κάτι σαν πολιτικός αγώνας θύμισε η όλη διαδικασία, καθώς κάποιες ομάδες σκέφτηκαν πως το να μένεις σε κατηγορία με χαμηλότερο επίπεδο, φτιάχνοντας ένα μέτριο ρόστερ, μειώνεις το κόστος για την δική σου ομάδα και ανεβαίνεις στην Α1 με το λιγότερο δυνατό μπάτζετ, σχεδόν αναίμακτα.
Άλλες σκέφτηκαν πως η κατηγορία θα ήταν ένα ασήκωτο βάρος για την ήδη καταπονημένη τσέπη τους και προτίμησαν να αγωνίζονται με τις ομάδες της ίδιας περιφέρειας, σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο βέβαια, αλλά τουλάχιστον δε θα κινδύνευαν να πέσουν κατηγορία.
Κάποιες άλλες σκέφτηκαν πως έπρεπε να ανέβει το επίπεδο, όποιο κι αν ήταν το κόστος, γιατί τα λιμνάζοντα νερά της Α2 μόνο καλό στην εξέλιξη του αθλήματος δεν έκαναν, κι έτσι αποφάσισαν να δηλώσουν συμμετοχή στη νέα κατηγορία που θα ήταν πολυέξοδη αλλά θα δημιουργούσε νέες προοπτικές τόσο για τις πρώτες ομάδες όσο και για τις Ακαδημίες, γιατί απλά δεν είναι το ίδιο να λες στον γονέα που φέρνει το παιδί του στην ομάδα, πως η ομάδα είναι ανταγωνιστική με υψηλούς στόχους, πολύ καλές αθλήτριες και τεχνικό τιμ από το να πεις εμείς απλά θέλουμε να παίζουμε βόλεϊ και στελεχωνόμαστε με μέτριους αθλητές / αθλήτριες γιατί έτσι κι αλλιώς πετυχαίνουμε τους στόχους μας.
Έτσι σκέφτηκαν λίγο ή πολύ οι ομάδες και δήλωσαν ή όχι συμμετοχή.
Η ΕΟΠΕ κατάφερε να συγκεντρώσει συμμετοχές για τις γυναίκες κι έτσι από αυτή τη σεζόν θα έχουμε τη νέα κατηγορία.
Στο ανδρικό βόλεϊ ωστόσο δεν έγινε το ίδιο. Οι ομάδες που βρέθηκαν ήταν μόλις 10 και η ΕΟΠΕ δεν ήθελε να φτιάξει ένα πρωτάθλημα με 10 ομάδες. Πράγμα που πολλοί δε κατάλαβαν γιατί σε ξένα πρωταθλήματα (βλέπε Αυστρία, Βαλκανικές χώρες) ακόμα και η Α1 δεν αποτελείται από 12 ομάδες όπως η δική μας (να μην αναφέρουμε το πλάνο της δικής μας λίγκας στο μέλλον να μειωθούν οι ομάδες και ίσως να δημιουργηθεί κλειστή κατηγορία).
Οι «10» διαμαρτυρήθηκαν γιατί εφόσον ήταν ικανή η δημιουργία της κατηγορίας με τόσες ομάδες δεν πήρε το ρίσκο η ΕΟΠΕ να δοκιμάσει κι αυτό το σχέδιο.
Εδώ αναδύθηκαν κι άλλα ερωτηματικά από τον απλό φίλαθλο…
1) Όταν η Ορεστιάδα και η Κύζικος έπεσαν κατηγορία, η προκήρυξη έλεγε πως πέφτουν στην αμέσως επόμενη κατηγορία, οπότε με ποια λογική ρωτήθηκαν ποια κατηγορία θα είναι αυτή όταν για τη δημιουργία της Pre League θα έπρεπε να ερωτηθούν μόνο οι ομάδες που ήταν ήδη Α2;
2) Η ΕΟΠΕ γνωρίζοντας πως ο καθρέπτης του ελληνικού βόλεϊ είναι το ανδρικό και αυτό που υποφέρει στις Ακαδημίες, καθώς κάθε χρόνο όλο και λιγότερα αγόρια γράφονται σε αυτές, γιατί δε θέλησε να ρισκάρει να κάνει πρωτάθλημα με 10 ομάδες για να δώσει κίνητρο στα νέα παιδιά;
Φοβήθηκε πως οι ομάδες μη αντέχοντας το κόστος θα αποχωρήσουν; Κι όμως είχαμε αποχωρήσεις από τώρα πριν ακόμα ξεκινήσουμε.