Το βόλεϊ στους χειμερινούς Ολυμπιακούς

28/02/2017 21:32508Διεθνή Διάφορα Απόψεις
Ετικέτες: snow volleyballSnow Volleyball European TourΟλυμπιακοί Αγώνες
be a maverick

Υπάρχει άθλημα το οποίο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των θερινών, αλλά και τον χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων; «Το χόκεϊ…», θα μπορούσε να πει κάποιος, καθώς έχουμε το χόκεϊ επι χόρτου και το χόκεϊ επί πάγου, αλλά πρόκειται για διαφορετικά αθλήματα, που διεξάγονται υπό διαφορετικές oμοσπονδίες με διαφορετικούς κανονισμούς.

του Δημήτρη Τυχάλα
tihalas@sportsfeed.gr

Η απάντηση λοιπόν είναι «όχι», ίσως όμως πολύ σύντομα μετατραπεί σε «ναι» κι αυτό έχει να κάνει με το βόλεϊ. Για την ακρίβεια με το beach volley και το snow volley, που προέκυψε πριν από μια πενταετία περίπου κι από… extreme sport έχει εξελιχθεί στο νέο μεγάλο στοίχημα της FIVB…

Το βόλεϊ στο χιόνι δεν είναι πλέον μια… τρέλα, αλλά ένα άθλημα που παίζεται από τις Άλπεις έως τις Άνδεις με την Ευρώπη να έχει τα ηνία καθώς από πέρσι διεξάγεται κανονικό σιρκουΐ υπό την αιγίδα της CEV, ενώ η FIVB θέλει να το εντάξει ως άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 και ως κανονικό άθλημα το 2026! «Ο στόχος μας είναι να γίνουμε το Νο1 οικογενειακό άθλημα στον κόσμο κι αυτή η προοπτική που ανοίγεται με το βόλεϊ στο χιόνι ταιριάζει απόλυτα με το στόχο μας», παραδέχθηκε ο γενικός διευθυντής της διεθνούς oμοσπονδίας βόλεϊ Φάμπιο Αζεβέδο καθώς στην FIVB θέλουν να πάρουν ένα κομμάτι από την πίτα των χειμερινών σπορ (από την οποία δεν είχαν κανένα όφελος μέχρι πρότινος).

Γι’ αυτό πέρα από το eυρωπαϊκό τουρ, στο καλεντάρι έχουν μπει αγώνες σε όλο τον κόσμο (πριν από 15 ημέρες έγινε τουρνουά στο Ιράν κι ακολουθούν events σε Αργεντινή, ΗΠΑ) κι όπως αποκάλυψε ο Μάρτιν Κάσβουρμ, ιδιοκτήτης της εταιρίας που «τρέχει» τη διοργάνωση στην Ευρώπη: «ο βασικός τους στόχος είναι οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες κι αυτό το λένε και οι άνθρωποι της FIVB».

Το ευρωπαϊκό σιρκουί έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και δέκα ημέρες. Το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Τσεχία και στο χιονοδρομικό κέντρο Σπίντλερουβ Μλιν διεξήχθη το δεύτερο τουρνουά, ενώ για την επόμενη σεζόν η FIVB θέλει να διοργανώσει παγκόσμιο πρωτάθλημα (World Tour) στα πρότυπα του μπιτς βόλεϊ, έχοντας ήδη διασφαλίσει μια θέση στο άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων του 2020 στην Λοζάνη (που είναι και η έδρα της).

Η FIVB πάντως προγραμματίζει να κάνει αγώνες επίδειξης και στους Χειμερινούς Αγώνες που θα διεξαχθούν το 2018 στην Νότιο Κορέα, έχοντας ως στόχο την πλήρη ένταξη του αθλήματος στο πρόγραμμα των Αγώνων του 2026.

Κι αυτό που βοηθά στα σχέδια για την ταχύτατη ανάπτυξη του αθλήματος είναι ότι πέρα από το ίδιο format που έχει με το μπιτς βόλεϊ, ουσιαστικά αντλεί από την ίδια δεξαμενή αθλητές, αλλά και στελέχη, οπότε υπάρχει η τεχνογνωσία και ο τρόπος για να στηθεί πολύ πιο γρήγορα και επαγγελματικά το όλο εγχείρημα.

Εντάξει μπορεί να μην υπάρχει ο ήλιος, τα καλλίγραμμα κορμιά των γυναικών που φορούν μαγιό, αλλά η μουσική και το κέφι περισσεύουν μέχρι στιγμής στα τουρνουά στο χιόνι, που φιλοξενούνται μέχρι στιγμής σε θερινά resorts εκεί όπου υπάρχουν και πολλά… λεφτά.

 


Σχετικά Άρθρα