Τα Γυναικεία Πρωταθλήματα του Πανιωνίου (1926-1930)!

15/09/2019 13:32655Απόψεις Πανιώνιος Γ.Σ.Σ.
Ετικέτες: Πανιώνιος Γ.Σ.Σ
be a maverick

Από το 1925 ο Πανιώνιος είχε ξεκινήσει τη διοργάνωση πρωταθλημάτων βόλεϊ ανδρών μεταξύ συλλόγων και σχολείων, σε μια προσπάθεια να προωθήσει το άθλημα.

Το 1926, παρά το ότι ακόμα δεν υπήρχε τμήμα γυναικείου βόλεϊ σε κανένα σωματείο, ο πρόεδρος του συλλόγου Δημητρός Καραμπάτης τολμά να διοργανώσει πρωτάθλημα γυναικών.

Τον Ιανουάριο δημοσιεύει μια ιστορική προκήρυξη, με την οποία καλεί τα σχολεία θηλέων της πρωτεύουσας να δημιουργήσουν ομάδες βόλεϊ και να συμμετάσχουν σε ένα τουρνουά.

Η προκήρυξη αυτή, η οποία αποτελεί την ιδρυτική πράξη του γυναικείου βόλεϊ στην Ελλάδα, έγραφε:


"Ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης, εν τω πόθω του όπως παροτρύνη και την θηλείαν νεότητα όπως καταγίνη εις την σωματικήν άσκησιν, προκηρύσσει αγώνας Βόλεϋ-Μπολ μεταξύ ομάδων μαθητριών των εν Αθήναις και Πειραιεί δημοσίων και ιδιωτικών Παρθεναγωγείων, των μαθητριών του Διδασκαλείου Γυμναστικής, των φοιτητριών του Πανεπιστημίου και των λοιπών εν τη Πρωτευούση υπό αλλοεθνών διευθυνομένων εκπαιδευτηρίων και ορφανοτροφείων θηλέων... Η έναρξις των αγώνων τούτων ωρίσθη δια την 10ην Απριλίου, ημέραν Κυριακήν, αι δε δηλώσεις συμμετοχής δέον να υποβληθώσι εις τον Σύλλογον μέχρι της 2ας Απριλίου το αργότερον... Οι αγώνες θα πραγματοποιηθώσιν εάν τρεις ομάδες κατά κατώτατον όριον δηλώσωσι συμμετοχήν. Εις την νικήτριαν ομάδα απονεμηθήσονται υπό του Πανιωνίου μετάλλια, εις δε την Σχολήν επαμειβόμενον τριετές έπαθλον." 


Το πρώτο αυτό τουρνουά βόλεϊ γυναικών διεξήχθη στις 4, 10 και 11 Απριλίου με συμμετοχή των τεσσάρων ομάδων, με νικήτρια το Διδασκαλείο Γυμναστικής.

Το επιτυχημένο ξεκίνημα είχε ως αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά να δημιουργηθούν πολλές ομάδες από σωματεία και σχολεία.

Αναγκαστικά ο Πανιώνιος διοργανώνει ξεχωριστά πρωταθλήματα: ένα Γυναικών με 8 συλλόγους, αυτή τη φορά υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και ένα Παρθεναγωγείων για μαθήτριες γυμνασίων θηλέων με 6 σχολεία, με άδεια του Υπ. Παιδείας.


Ο Πανιώνιος συνέχισε να διοργανώνει το αθηναϊκό πρωτάθλημα ως το 1930, θέτοντας τις βάσεις του αθλήματος και στη συνέχεια το ανέλαβε ο ΣΕΓΑΣ.
 

Πρωταθλήτρια Αθηνών 1928
Το 1928 η γυναικεία ομάδα κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα Αθήνας. Την ομάδα αποτελούσαν οι αθλήτριες: Λιλή Καραμπάτη, Σοφία Μπεναρδή, Βενιεράτου, Καραΐσκου, Παναγιωτοπούλου, Κουλουριώτου και οι αδερφές Φ. και Κ. Νικολοπούλου.[2] Στον προκριματικό όμιλο νίκησε τους Α.Ο. Νεανίδων, Ν. Βύρωνος και Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων Π. Φαλήρου και προκρίθηκε στα ημιτελικά. Εκεί επικράτησε του Γ.Ο. Ελληνίδων με 15-9, 15-9.[3] Στον τελικό ξαναβρήκε τον Α.Ο. Νεανίδων, τον οποίο νίκησε με 2-1 σετ (7-15, 15-4, 15-4).[4]
Από το έτος αυτό ξεκινά η τριετής αήττητη πορεία της γυναικείας ομάδας του Πανιωνίου στο πρωτάθλημα Αθήνας, η οποία θα τερματιστεί τον Ιούλιο του 1930 από το Παλαιό Φάληρο, στα ημιτελικά του πρωταθλήματος Αθήνας, σε έναν αγώνα που οι κυανέρυθρες αποχώρησαν διαμαρτυρόμενες για κάποια απόφαση της διαιτησίας.

 

Πρωταθλήτρια Αθηνών 1929
Το 1929 η γυναικεία ομάδα του Πανιωνίου αναδείχθηκε πάλι πρωταθλήτρια Αθήνας, αήττητη, με τις: Καραμπάτη, Αρμάου, Βενιεράτου, Περίδου, Κουλουριώτου, Καραΐσκου.[5] Στον προκριματικό όμιλο νίκησε τις ομάδες: Χ.Ε.Ν., Εθνικός Γ.Σ. και Ατρόμητος Αθηνών. Στον ημιτελικό επικράτησε του Π. Φαλήρου και στον τελικό ξανά του Α.Ο. Νεανίδων, όπως το 1928. Νίκησε ξανά αλλά αυτή τη φορά με μεγαλύτερη δυσκολία, με 2-1 σετ (13-15, 16-14, 15-12).

 

 

πηγή: https://el.wikipedia.org


Σχετικά Άρθρα