Τα γυναικεία πρωταθλήματα χρειάζονται επανεκκίνηση!

07/05/2018 20:021383Απόψεις
Ετικέτες: διάφορα απόψεις
tatoo

Έχω βαρεθεί να ακούω ότι το βόλεϊ γυναικών δεν πουλάει  και είναι άξιο της μοίρας του!
Όλοι μπορούμε να λέμε και να γράφουμε ότι θέλουμε αλλά η αλήθεια φαίνεται μέσα από τους αριθμούς.
Στο τελικό του πρωταθλήματος μεταξύ του Ολυμπιακού και του Άρη περισσότερα  από 15.000 κομπιούτερ συντονίστηκαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα μέσω live streaming.

του Στάθη Νικολούζου

Παρακολούθησαν έναν τελικό που δεν είχε κανένα αγωνιστικό ενδιαφέρων αφού η δεύτερη ομάδα είχε μεγάλη διαφορά από τον άξιο πρωταθλητή Ολυμπιακό.
Έναν Ολυμπιακό που με σωστό προγραμματισμό τίμησε το άθλημα και το πρωτάθλημα φέρνοντας στην χώρα μας ευρωπαϊκή κούπα.  
Φέτος η ομοσπονδία η μόνη τομή που έκανε στο πρωτάθλημα ήταν να βαφτίσει το πρωτάθλημα της Α1 γυναικών ως volleyleague και να δημιουργήσει νέο λογότυπο.
Αλλά τίποτα άλλο δεν άλλαξε, συνέχισε να διέπει το πρωτάθλημα η ερασιτεχνική κατάσταση, την ίδια στιγμή τα δικαστήρια να δέχονται ότι οι αθλήτριες είναι επαγγελματίες και να τις δικαιώνει.
Αυτή ερμαφρόδιτη κατάσταση το μόνο που κάνει είναι να βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη του πρωταθλήματος και τίποτα να μην αλλάζει.
 

Πολλοί πιστεύουν ότι εξυπηρετεί παράγοντες που για να μπορούν να διοικήσουν τους συλλόγους τους πρέπει να κρατούν χαμηλά το άθλημα αλλά και τους ''επαγγελματίες προπονητές'' που το χρησιμοποιούν για να συμπληρώνουν το οικογενειακό τους εισόδημα.

Δεν είναι λίγοι οι σύλλογοι που ο πρόεδρος έχει τα παιδιά του για προπονητές κάτι που απαγορεύεται ρητά από την αθλητική νομοθεσία.
Είναι τραγικό να βλέπεις τους δήθεν επαγγελματίες προπονητές το πρωί να ''φορούν την στολή του δημόσιου υπάλληλου'' και το απόγευμα να το ''παίζουν'' προπονητές  και μάλιστα να εισπράττουν τα διπλά   από  την κανονική τους δουλειά! 

Αυτό το βόλεϊ συμφέρει λοιπόν αυτούς που το διοικούν (διοικήσεις σωματείων κλπ) αυτά τα πρωταθλήματα έχουμε! 

Ποιος θα τολμήσει να δημιουργήσει επαγγελματική λίγκα με ομάδες εταιρείες  με κανόνες  και αρχές;
Μόνο όταν φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση θα μπορεί αυτό το πρωτάθλημα να διεκδικήσει χορηγούς, προβολή και να έχει σε ουσία επαγγελματίες αθλητές, προπονητές και παράγοντες! 
Πολλοί λένε ότι είναι πολλές οι 12 ομάδες στην Α1 και να τις κάνουμε 10… ωραία και τι θα αλλάξει;

Απολύτως τίποτα!

Οι αλλαγές θα πρέπει να είναι δομικές και να στηθούν όλα από την αρχή!
Ομάδες εταιρείες με κανονικά γήπεδα, πιστοποιημένο προϋπολογισμό, με ανθρώπους που δεν θα είναι η κύρια εργασία τους και όχι ως συμπλήρωμα η απασχόληση τους στον χώρο.
Σήμερα που γράφω αυτές τις αράδες υπάρχουν άνθρωποι σε υψηλά διοικητικά πόστα που δεν γνωρίζουν ότι μια μεταγραφή μιας αθλήτριας από έναν σύλλογο σε άλλον   υπόκειται σε ΦΠΑ και ότι όλες οι ομάδες φορολογικά πρέπει να λειτουργούν ως εταιρείες έχοντας τους εργαζόμενους τους ασφαλισμένους και τα συμβόλαια τους κατατιθέμενα στην εφορία.
Αν αυτή την στιγμή αρχίσουν οι έλεγχοι της εφορίας  το 80% των ομάδων θα κλείσουν οριστικά και πολλοί σημερινοί παράγοντες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση.
Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι το POS  το επιβάλει νόμος του κράτους και οι ακαδημίες του για να λειτουργήσουν πρέπει να υπόκεινται σε συγκεκριμένες προδιαγραφές που δυστυχώς και πάλι το 80% δεν τηρεί.
Τα γράφω όλα αυτά ορμώμενος από την τελευταία γενική συνέλευση που συζητήθηκαν τρόποι πώς να τιμωρούμε τα σωματεία που ΔΕΝ μπορούν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα.
Με σκεπτικό κουτοπονηριάς ορίσανε ποινές την στιγμή που το κύριο θέμα δεν τέθηκε καν στο τραπέζι. 
Σωματεία χωρίς αθλητική αναγνώριση δεν μπορούν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα!
Αλλά αποφάσισαν σωματεία που δεν έχουν ούτε έναν προπονητή ασφαλισμένο και δεν έχουν ούτε ένα συμβόλαιο αθλήτριας στην εφορία! 
Όσα δε από τα  σωματεία έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για ειδική αθλητική αναγνώριση  έχουν αυτό παγιδευτεί αφού έχουν στείλει πίνακα με τους προπονητές που απασχολούν.
Σκοπός όλης αυτής της διαδικασίας είναι να γίνει σύγκριση με τα δηλωμένα στην εφορία στοιχεία.
Μια διαδικασία που θα φέρει άσχημα αποτελέσματα  αφού οι ομάδες κινούνται στα πλαίσια της διαδικασίας του 90 και δεν δέχονται ή δεν μπορούν να εκσυγχρονιστούν! 
Όταν θα αρχίσει ο χορός θα είναι αργά για κλάματα! 
Διαβάστε αυτά τα άρθρα: 

POS Και GDPR Στους Συλλόγους!!!

«Καμπάνες» ΣΔΟΕ σε αθλητικά σωματεία στα Γιάννενα

Ποιο φορολογικό καθεστώς ισχύει στα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία;

διαβάστε ακόμη: 

Έλεγχοι του ΙΚΑ και της εφορίας σε ερασιτεχνικά σωματεία και Ακαδημίες

 


Σχετικά Άρθρα