Στα 70ά γενέθλια της FIVB, γεννήθηκε η Volleyball Nations League!

13/10/2017 11:35553FIVB
Ετικέτες: FIVBVolleyball Nations League
be a maverick

Eίχε αποκαλυφθεί η  απόφαση της FIVB να αντικαταστήσει το World League με μια νέα διοργάνωση, πολύ πιο «μαζεμένη» από τις τελευταίες εκδόσεις του WL σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσει το προϊόν της.

 

Κι αυτή η αλλαγή επικυρώθηκε σήμερα το βράδυ στο Petit Palais στο Παρίσι, εκεί όπου γιορτάστηκαν με κάθε επισημότητα τα 70ά γενέθλια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας με τον πρόεδρο της FIVB Άρι Γκράσα να κάνει τα αποκαλυπτήρια. «Είναι μια καθοριστική στιγμή για το μέλλον του αθλήματος μας. Το Volleyball Nations Leagu (VNL) είναι η σημαντικότερη διοργάνωση στην ιστορία του βόλεϊ, φέρνοντας μια πραγματική επανάσταση στον τρόπο παρουσίασης του αθλήματος και κάνοντας μέρος του κάθε παιχνιδιού τους θεατές εντός και εκτός του γηπέδου», είπε ο Βραζιλιάνος παράγοντας και συνέχισε:

«Η FIVB έχει πετύχει πολλά πράγματα μέσα σ’ αυτά τα 70 χρόνια, το βόλεϊ έχει εξελιχθεί και είναι ένα από το πλέον διαδεδομένα αθλήματα, αλλά πάντα πρέπει να βλέπεις μπροστά, να εξελίσσεσαι, να καινοτομείς εφόσον θέλεις να γίνεις το νούμερο 1!».

Όπως είχαμε αποκαλύψει από τις αρχές του καλοκαιριού στη νέα διοργάνωση θα υπάρχει κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, την ευθύνη των οποίων θα έχει η εταιρία IMG (συνεργάτης της FIVB εδώ και σχεδόν μια δεκαετία) και θα δίνεται έμφαση στο κομμάτι της «διασκέδασης» και της αλληλεπίδρασης των θεατών στους αγώνες, κάτι που επιβεβαιώθηκε σήμερα όπως και το φορμάτ της διοργάνωσης.
Αυτό προβλέπει 12 στάνταρ ομάδες και 4 που θα «προσκαλούνται» να συμμετάσχουν.

Στο αρχικό σχέδιο (όπου η διοργάνωση αναφέρονταν ως New Volleyball League) που είχε διαρρεύσει εμφανίζονταν οι Βραζιλία, Αργεντινή, Ιταλία, Ιράν, ΗΠΑ, Πολωνία, Κίνα, Γερμανία, Σερβία, Ιαπωνία, Ρωσία ως οι 12 χώρες με εγγυημένο συμβόλαιο κι αυτό επιβεβαιώθηκε καθώς οι συγκεκριμένες απαρτίζουν τη σχετική λίστα , ενώ το ίδιο ισχύει και για τις 4 χώρες που πήραν κάτι σαν wild cards και είναι οι Αυστραλία, Νότιος Κορέα, Καναδάς και Βουλγαρία.

Απαραίτητη σημείωση εδώ, η Σλοβενία η οποία κατέκτησε το 2ο γκρουπ του φετινού World League το περασμένο καλοκαίρι και απέκτησε το δικαίωμα να αγωνιστεί στο 1ο γκρουπ, έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως αν μείνει εκτός θα προσφύγει στο CAS κι εδώ πρέπει να κρατήσουμε μια μικρή επιφύλαξη για το τι θα συμβεί.

Κι ίσως γι’ αυτό η FIVB ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υπάρχει και μια δεύτερη κατηγορία, το Challenger League, από την οποία κάθε χρόνο θα «προβιβάζονται» και θα «υποβιβάζονται» ομάδες λειτουργώντας ως «δεξαμενή» υποψήφιων χωρών για το VNL.

Το ίδιο ισχύει και με την αντίστοιχη λίστα των γυναικών (το VNL θα αντικαταστήσει το Grand Prix) καθώς τα 12 εγγυημένα συμβόλαια πήραν οι: Βραζιλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ταϋλάνδη, ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα, Τουρκία, Σερβία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Ρωσία και οι 4 επιπλέον συμμετοχές δόθηκαν σε: Αργεντινή, Άγιος Δομήνικος, Πολωνία, Βέλγιο.

Όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής οι 12 χώρες με τα εγγυημένα συμβόλαιο θα διοργανώσουν ένα τουλάχιστον τουρνουά από τα 20 συνολικά που θα διεξάγονται σε κάθε διοργάνωση και για τα υπόλοιπα 8 θα κατατίθενται υποψηφιότητες.

Δεν επιβεβαιώθηκε ότι το κόστος της υποψηφιότητας θα είναι 100.000 δολάρια, αλλά οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες, καθώς οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν τις ομάδες να έχουν μεγάλα έσοδα από το μάρκετινγκ (διαφημιστικές πινακίδες-led systems, media backdrops κ.α.) και εισιτήρια.

Υπενθυμίζουμε ότι οι προβλέψεις της FIVB έκανα λόγο για μεικτά κέρδη 47 εκατομμυρίων δολαρίων (25 στους άνδρες και 22 στις γυναίκες) για την πρώτη επταετία, γεγονός που αν επαληθευτεί σημαίνει ότι οι συμμετέχουσες ομάδες μόνο χαμένες δεν θα βγουν.

Γυρνώντας ξανά στο αγωνιστικό κομμάτι το VNL θα διαρκεί έξι εβδομάδες (5 + 1 που θα είναι οι τελικοί) με μία εβδομάδα διακοπής πριν τους τελικούς.
Κάθε εβδομάδα οι 16 ομάδες θα αγωνίζονται σε τουρνουά των τεσσάρων (ένας εναντίον όλων) κι οι 5 πρώτοι της βαθμολογίας συν τον διοργανωτή θα προκρίνονται στα τελικά.
Αυτό σημαίνει ότι μίνιμουμ η κάθε ομάδα θα δίνει 15 αγώνες και συνολικά θα διεξαχθούν 130 ματς υψηλού επιπέδου.

Πηγή:sportsfeed.gr


Σχετικά Άρθρα