Ρίο, 6 μήνες μετά: η απόλυτη παρακμή

13/02/2017 20:32537Διάφορα
Ετικέτες: Ολυμπιακοί ΑγώνεςΡίο
be a maverick

Εικόνες απόλυτης παρακμής, μόλις έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Το μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού του 2016 είχε ήδη στιγματιστεί πολύ πριν από την τελετή έναρξης, με σκάνδαλα διαφθοράς και ντόπινγκ, εγκληματικότητα και φόβους για την υγεία των αθλητών, από τον ιό Ζίκα και τις πλημμελείς συνθήκες υγιεινής στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας.

Ακόμα και οι ελάχιστοι αισιόδοξοι, που προσδοκούσαν ανάταση της πόλης λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, διαψεύστηκαν με τον χειρότερο τρόπο.

Οι εγκαταστάσεις που πριν από λίγους μήνες φιλοξένησαν τους καλύτερους αθλητές του κόσμου, είναι παρατημένες και εύκολη λεία για τους βανδάλους. Ακόμα και το αθλητικό σύμβολο της πόλης, το «Μαρακανά», δίπλα στο οποίο βρίσκεται το «Μαρακαναζίνιο» όπου έγιναν οι αγώνες βόλεϊ σάλας, αποτελεί πλέον θλιβερό απομεινάρι εγκατάλειψης. Παρά την ανακαίνισή του, που στοίχισε 500 εκατ. δολάρια, για το Μουντιάλ του 2014, σήμερα είναι παροπλισμένο, μετά και την επέλαση βανδάλων που ξήλωσαν καθίσματα και έκλεψαν τηλεοράσεις.

Επιπροσθέτως, Ολυμπιακή Επιτροπή και κυβέρνηση βρίσκονται στα χαρακώματα για λογαριασμό ρεύματος πάνω από 1 εκατ. δολάρια, με αποτέλεσμα να κοπεί η παροχή ρεύματος στο θρυλικό στάδιο, που φιλοξένησε το καλοκαίρι τις τελετές έναρξης και λήξης.

Οι διοργανωτές ακόμα οφείλουν περί τα 40 εκατομμύρια δολάρια στους πιστωτές τους, ενώ το σχέδιο να περάσουν κάποιες από τις εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε ιδιωτικό μάνατζμεντ, απέτυχε, με αποτέλεσμα η κυριότητα να περάσει στο κράτος, το οποίο αδυνατεί να τις διαχειριστεί.

Το Ολυμπιακό Χωριό αποτελεί πόλη-φάντασμα, αφού από τα 3.604 διαμερίσματα μόλις τα 260 έχουν βρει αγοραστές, ενώ οι φαβέλες έχουν επανεμφανιστεί δυναμικά. Ακόμα δεν έχουν αποσυναρμολογηθεί προσωρινές εγκαταστάσεις, όπως ήταν και του μπιτς βόλεϊ. Μάλιστα, πρόσφατος αγώνας μπιτς βόλεϊ δεν φιλοξενήθηκε καν στο γήπεδο της Κόπα Καμπάνα, αλλά αναδιαμορφώθηκε το venue του τένις.

Μεγάλη φθορά παρουσιάζει και το οίκημα που φιλοξένησε τους αγώνες κολύμβησης και τους τελικούς του πόλο, καθώς οι πισίνες είναι γεμάτες λασπόνερα, ενώ η εξωτερική πλευρά -δημιούργημα της καλλιτέχνιδας, Αντριάνα Βαρεχάο- καταρρέει.

Εικόνες της εγκατάλειψης μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ανέβασε η βρετανική εφημερίδα Guardian, αλλά και στις παρακάτω φωτογραφίες:

(credit φωτό: bored panda)Σχετικά Άρθρα