Πρόσφατα παρακολουθήσαμε, δυστυχώς, την δεύτερη αποχώρηση ομάδας από το πρωτάθλημα της VolleyLeague Γυναικών. Αυτή τη φορά ήταν σειρά του Ηρακλή Κηφισιάς, να ανακοινώσει ότι αποχωρεί από το πρωτάθλημα, μεσούσης της περιόδου, μια κίνηση η οποία (σε συνέχεια της αρχικής αποχώρησης του ΠΑΟ) ήρθε να υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο το απαξιωμένο δυστυχώς πρωτάθλημα της Α1 των Γυναικών.
Ένα πρωτάθλημα το οποίο κατά τη γνώμη μας αδικείται διαχρονικά, αφού αποτελεί ( ή θα έπρεπε να αποτελεί) μετά τις Εθνικές Ομάδες, το καλύτερο προϊόν της Ομοσπονδίας.
Ένα προϊόν που αποδεδειγμένα έχει μια μεγάλη βάση (πρώτο άθλημα στα κορίτσια), έχει δυναμική στο κοινό (αυξημένο φίλαθλο ενδιαφέρον – δείτε στατιστικά ιστοσελίδων κτλ) και μπορεί να προσελκύσει και μερίδα χορηγών, λόγω συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει έναντι άλλων αθλημάτων.
Αδικείται διαχρονικά α) από την Ομοσπονδία, η οποία ποτέ δεν προσπάθησε πραγματικά να το αναβαθμίσει β) από τα σωματεία και τους παράγοντές τους, οι οποίοι ουδέποτε κατάλαβαν τη δυναμική του προϊόντος τους και γ) τολμούμε να πούμε και από τις ίδιες τις αθλήτριες, οι οποίες δεν τόλμησαν διαχρονικά να διεκδικήσουν για το άθλημα που υπηρετούν, την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Ο ΠΑΣΑΠ, θεωρεί ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, πρέπει να παρθούν οι τολμηρές εκείνες αποφάσεις οι οποίες θα δώσουν όραμα και προοπτική σε ένα άθλημα το οποίο μπορεί αλλά δείχνει να μην θέλει. Βρισκόμαστε στο κρίσιμο εκείνο σταυροδρόμι, το οποίο θα καθορίσει το μέλλον της γυναικείας πετοσφαίρισης για τα επόμενα χρόνια.
Για αυτό το λόγο καλούμε την ΕΟΠΕ, τη ΓΓΑ, τα σωματεία, τους παράγοντες αλλά και τις αθλήτριες να τολμήσουν, επενδύοντας στη ανάπτυξη και την εξέλιξη του πρωταθλήματος της Α1 των Γυναικών, έμπρακτα με άμεσες ενέργειες και αποφάσεις.
Ενδεικτικά προτείνουμε:
Πλήρης διαχωρισμός «επαγγελματικού» και «ερασιτεχνικού» βόλεϊ, μέσω της δημιουργίας κλειστής ημι-επαγγελματικής (στην αρχή) Λίγκας από μηδενική βάση, στην οποία δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσες ομάδες επιθυμούν με συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα, η φερεγγυότητα και ο επαγγελματισμός των ομάδων (κριτήρια σχετικά με το marketing, γήπεδα, μίνιμουμ budget συμβολαίων, αγωνιστικό επίπεδο ομάδας κτλ).
Υποχρεωτική υπογραφή συμβολαίων – ιδ. συμφωνητικών σε όλες τις αθλήτριες με παράλληλη πρόσληψη με καθεστώς μερικής απασχόλησης (υφίσταται ανάλογος κωδικός στο ΙΚΑ και δεν απαιτείται καμία νομοθετική αλλαγή).
Θέσπιση ελάχιστου αριθμού ομάδων τις οκτώ (08), χωρίς ανώτατο αριθμό… – Ελεύθερος Αριθμός Wild Cards – (Ο ανώτατος αριθμός των ομάδων, θα καθορίζεται αυτόματα από τον αριθμό των ομάδων που θα πληρούν τις προδιαγραφές που θα έχουν προκαθοριστεί).
Δημιουργία Κανονισμού Σχέσεων Αθλητριών-Σωματείων στα πρότυπα των Ανδρών.
Αλλαγή του μοντέλου διεξαγωγής του πρωταθλήματος, ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον κοινού και χορηγών και ταυτόχρονα να ελαχιστοποιηθούν τα «αδιάφορα» παιχνίδια.
Άμεση εφαρμογή του συστήματος αδειοδότησης που ισχύει στη VolleyLeague των Ανδρών.
Πρόβλεψη στον αθλητικό νόμο για 2η μεταγραφική περίοδο τη χειμερινή περίοδο.
Δημιουργία αυτόνομου τμήματος διαχείρισης και οργάνωσης του πρωταθλήματος εντός της ΕΟΠΕ, είτε δημιουργία Λίγκας με τη συμμετοχή στο ΔΣ εκπροσώπου της ΕΟΠΕ, της ΓΓΑ και του ΠΑΣΑΠ.
Σαφής διαχωρισμός Διοίκησης (ΔΣ το οποίο θα ασκεί έλεγχο) και Διαχείρισης – Management (του οποίου θα ηγείται τεχνοκράτης που θα έχει και τον τίτλο του Προέδρου).
Θέσπιση κριτηρίων για την συμμετοχή αλλοδαπών αθλητριών με γνώμονα τον συνδυασμό ενίσχυσης των ελληνίδων αθλητριών και της Εθνικής ομάδας και της διατήρησης υψηλού ανταγωνσιτικού επιπέδου του πρωταθλήματος (Ενδεικτικά: max 3 ξένες με αυτόματο περιορισμό να μην αγωνίζονται στην ίδια θέση – σε ότι αφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα – , υποχρεωτική συμμετοχή μιας Ελληνίδας αθλήτριας κάτω των 23 στην εξάδα, θέσπιση ποιοτικών παραμέτρων για τις “ξένες” αθλήτριες κτλ).
Δυνατότητα χρήσης περισσοτέρων των τριών (03) ξένων από τις ελληνικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Υποχρεωτική διατήρηση του αρχικού (μεταγραφική περίοδος καλοκαιριού) αριθμού των «ξένων», έως το τέλος του πρωταθλήματος (Για να αποφευχθούν φαινόμενα «σκόπιμης» λύσης συμβολαίων μεσούσης της περιόδου, που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού).
Θέσπιση εγγυητικού ταμείου μέσω των τηλεοπτικών χορηγιών, για την εξασφάλιση των αθλητών – προπονητών σε περίπτωση διάλυσης μιας ομάδας. Το ποσό θα επιστρέφονται στις ομάδες στο τέλος της χρονιάς αν δεν γίνει χρήση του.
Διαμερισμός των χορηγικών εσόδων του πρωταθλήματος με τρόπο αντιστρόφως ανάλογο με την κατάταξη των ομάδων. (Η τελευταία στη βαθμολογία ομάδα θα λαμβάνει τα περισσότερα λεφτά της χορηγίας)
Παράλληλη και μόνιμη εκπαίδευση παραγόντων, αθλητών, προπονητών, στελεχών ΤΑΑ σε θέματα marketing, sports management, βασικών αρχών διοίκησης (συνεργασία με Πανεπιστήμια κτλ)
Διάθεση του 10% των χορηγιών σε κοινά επιμορφωτικά προγράμματα ΠΑΣΑΠ-ΕΟΠΕ (ή Λίγκας) σε αθλήτριες – προπονητές και στελέχη των ομάδων. Ενδεικτικά αναφέρονται τα (management, marketing, media training lab, dual career, social media lab, networking, match fixing)
Ειδικές κοινές δράσεις για την καταπολέμηση του match fixing με τη συμμετοχή ΕΟΠΕ, ΠΑΣΑΠ, ΕΣΑΠ, ΕΛ.ΑΣ, Betting Operators κτλ.
Ενδεικτικά: Mobile Reporting App, αλλαγή συστήματος διεξαγωγής πρωταθλήματος, σεμινάρια σε προπονητές, αθλητές, διαιτητές, παράγοντες, συνεργασία με ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ για την αντιμετώπιση του εθισμού, ανάλογες προβλέψεις στα συμβόλαια και τους Κανονισμούς ΕΟΠΕ & ΕΣΑΠ.
Συνεργασία με ελεύθερο κανάλι για την μετάδοση των αγώνων. Το άθλημα έχει ανάγκη να μπει ξανά στα σπίτια μεγαλύτερης μάζας φιλάθλων, ο κόσμος να γνωρίσει τους αθλητές και το άθλημα και πάνω σε αυτό θα βασισθεί η δημιουργία του «star system» και η προσπάθεια προσέλκυσης νέων χορηγών – συνεργασιών.
Θέσπιση συστήματος αδειοδότησης και Κανονισμού Λειτουργίας των διαμεσολαβητών.
Διατήρηση της Pre League.
Άμεση επιστροφή της Εθνικής Γυναικών σε Euroleague.
Συνεργασία με τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και τους προπονητές τους, ώστε να υπάρχει αγαστή συνεργασία με τους Ομοσπονδιακούς προπονητές για τις αθλήτριες που σπουδάζουν εκεί.
Επιπλέον προτείνουμε αλλαγές που αφορούν σε Κανονισμούς της ΕΟΠΕ, όπως:
Κανονισμός Εγγραφών – Μεταγραφών: Άρθρο 7, παρ. 3. Θεωρούμε παράλογη και αναχρονιστική τη συγκεκριμένη διάταξη, βάσει της οποίας εκατοντάδες αθλητές/τριες είναι όμηροι των σωματείων τους μέχρι ακόμα και τις ηλικίες των 26 & 28 ετών.
– Θέσπιση της αποκλειστικής χρήσης «ερασιτεχνικού» δελτίου ορισμένης διάρκειας για όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες ανεξαρτήτως ηλικίας.
– Θέσπιση συστήματος «αποζημίωσης» των ομάδων που «παράγουν» αθλητές/τριες ανεξαρτήτως κατηγορίας και επιπέδου του αθλητή (έχει κατατεθεί πρόταση στην ΕΟΠΕ).
Επειδή θα τεθεί το ερώτημα «Τότε για ποιο λόγο τα σωματεία να επενδύουν στην ανάπτυξη;», θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σωστά μελετημένο σύστημα «επιβράβευσης» των σωματείων που «παράγουν» αθλητές/τριες (ανάλογο του καρτολίνο), βάσει του οποίου κάθε σωματείο το οποίο ανέδειξε κάποιον αθλητή/τρια, να αποζημιώνεται (π.χ. κατά τη ετήσια έκδοση του δελτίου μέσω ενός παραβόλου – το ύψος του οποίου θα είναι ανάλογο με την κατηγορία του σωματείου που θα αγωνιστεί ο αθλητής/τρια) από το σωματείο στο οποίο θα αγωνιστεί.
Έτσι, όσο περισσότερους αθλητές παράγει ένα σωματείο, τόσο μεγαλύτερη ετήσια «αποζημίωση» θα εισπράττει και παράλληλα θα έχει (το σωματείο) κίνητρο να ενισχύσει και την «κινητικότητα» του αθλητή από κάποια ηλικία και μετά.
Θεωρούμε ότι ο Συνδυασμός αυτών των δύο προτάσεων, θα απελευθερώσει δυνάμεις αγωνιστικής εξέλιξης των αθλητριών/ων και θα δώσει κίνητρα στα σωματεία για ουσιαστική αγωνιστική ανάπτυξη των αθλητριών.
Δεν διεκδικούμε την απόλυτη αλήθεια και για αυτό το λόγο είμαστε στη διάθεση όλων για διάλογο και περαιτέρω εξειδίκευση των προτάσεων – ενεργειών που απαιτούνται για την αναβάθμιση της γυναικείας αμειβόμενης πετοσφαίρισης.
Διεκδικούμε όμως την ελπίδα να δούμε τη γυναικεία πετοσφαίριση εκεί που μπορεί και αξίζει να βρίσκεται.
Για το μόνο που είμαστε απόλυτοι είναι ότι είναι ο καιρός για ΔΡΑΣΕΙΣ και όχι άλλες ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ.
Στη διάθεση όλων.
Το ΔΣ του ΠΑΣΑΠ