Παναθηναϊκός: Η πτώση μετά την ανάσταση στο γυναικείο τμήμα βόλεϊ;

07/02/2021 17:022447Απόψεις
Ετικέτες: α1γυναικώνvolleyleagueΠαναθηναϊκός
be a maverick

Ο Παναθηναϊκός και το γυναικείο τμήμα του συλλόγου είναι από της παραδοσιακές δυνάμεις του αθλήματος, με τίτλους και επιτυχίες που μόνο ο Ολυμπιακός μπορεί να πλησιάσει ( ή και να ξεπεράσει, δεδομένου ότι η ομάδα του Πειραιά είναι η μόνη που έφερε στην Ελλάδα Ευρωπαϊκό τίτλο).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα τελευταία χρόνια όμως, τα χρόνια της κυριαρχίας του Ολυμπιακού, η ομάδα του τριφυλλιού έχει τάσεις αυτοκαταστροφικές. Μακριά από τίτλους και επιτυχίες σχεδόν δέκα χρόνια (τελευταίο πρωτάθλημα το 2011) έφτασε το 2017 και στις 25 Ιουλίου ο ιστορικός σύλλογος ΔΕΝ ΔΗΛΩΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στο πρωτάθλημα της Α1 γυναικών 2017-18 λόγω οικονομικών προβλημάτων. Την επόμενη σεζόν, το σωματείο δηλώνει συμμετοχή στην αμέσως κατώτερη κατηγορία, τη νεοσύστατη pre-league και για 2 σεζόν αγωνίζεται να επιστρέψει στην μεγάλη κατηγορία.

«Ηγέτης» σε όλο αυτό το φιάσκο ήταν ο σημερινός πρόεδρος του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Τάκης Μαλακατές, τουλάχιστον μέχρι το 2018 όπου ανέλαβε τον ερασιτέχνη ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.
 

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Επί προεδρία Δημήτρη Γιαννακόπουλου ο σύλλογος ξεχρέωσε όλες τις υποχρεώσεις του, επανήλθαν  όλα τα ομαδικά αθλήματα στις μεγάλες κατηγορίες και το σωματείο έδειχνε εικόνα ενός υγιούς σωματείου όπως αρμόζει στο όνομα και στην ιστορία του Παναθηναϊκού.

Το καλοκαίρι του 2020 με την προηγούμενη σεζόν να λήγει άδοξα εξ αιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, βρίσκει τον ΠΑΟ και την γυναικεία ομάδα βόλεϊ στην 3η θέση της βαθμολογίας.

Την ίδια περίοδο και συγκεκριμένα στις 12 Ιουνίου 2020 αποχωρεί ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος από όλα τα τμήματα του ερασιτέχνη αφήνοντας τον σύλλογο ακέφαλο με την φτωχοποίηση του σωματείου να φαίνεται στον ορίζοντα.

Ένα μήνα αργότερα, στις 7 Ιουλίου 2020  και μετά από εκλογές με  μοναδικό υποψήφιο για την προεδρία τον Τάκη Μαλακατέ, ανακηρύσσεται πρόεδρος του ιστορικού σωματείου.

Η ΠΤΩΣΗ

Στο διάστημα αυτό το γυναικείο τμήμα βόλεϊ έχει εξαφανιστεί με τις αθλήτριες να εγκαταλείπουν η μία μετά την άλλη τον σύλλογο.

Το ίδιο έκανε και ο προπονητής Κυριάκος Καμπερίδης καθώς διέκρινε την παρακμή που επέστρεφε στο τμήμα.

Λίγο πριν εκπνεύσει ο Ιούλιος και η προθεσμία μεταγραφών, πατέρας αθλήτριας αναλαμβάνει χρέη άτυπου team manager  στην ομάδα, και επιβάλλει στον νέο πρόεδρο τον προπονητή της αρεσκείας του με αντάλλαγμα να παραμείνει η κόρη του στην ομάδα.

Ο Γιώργος Δερμάτης στις 11 Αυγούστου ανακοινώνεται και επίσημα από το σωματείο. Ο προπονητής που απουσιάζει από την ενεργό δράση σχεδόν μία δεκαετία και που είχε αποσυρθεί στη Νάξο προπονώντας  τις ακαδημίες του ΑΜΣ Φιλωτίου, εγκαταλείπει το νησί και τις ελπίδες που είχαν στηρίξει πάνω του οι γονείς των παιδιών, και επιστρέφει στην Αθήνα, έχοντας πραγματοποιήσει όλο τον σχεδιασμό της ομάδας τηλεφωνικά από τις γραφικές παραλίες του νησιού των Κυκλάδων.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες οι αθλήτριες ( Ελληνίδες και ξένες) άρχισαν τις γκρίνιες για τις αναχρονιστικές μεθόδους προπόνησης του ηλικιωμένου προπονητή (πρωταθλητής το 1994 με τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας) με τον πρόεδρο Τάκη Μαλακατέ να σφυρίζει αδιάφορα εγκλωβισμένος στην επιλογή που του επέβαλαν.

ΟΙ ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Το πρωτάθλημα της τρέχουσας σεζόν ξεκινά με τον Παναθηναϊκό να διαφημίζει ότι επέστρεψε για να κατακτήσει τον τίτλο αλλά οι ήττες από Σαντορίνη και Άρη στο ξεκίνημα ψαλίδισαν τα όνειρα παρά τον «διορισμό της ομάδας» στον εύκολο Α’ όμιλο της κατηγορίας.

30 Οκτωβρίου το πρωτάθλημα αναστέλλεται ακόμα μία φορά λόγω κορονοϊού και επί ένα μήνα ο Τάκης Μαλακατές ασκεί πιέσεις σε νέο προπονητή να αναλάβει την ομάδα. Η αθλήτρια -κόρη του άτυπου team manager  εγκαταλείπει τον σύλλογο για να φύγει στο εξωτερικό και πλέον με την φυγή της αδειάζουν οι θέσεις του team manager, του προπονητή και του βοηθού προπονητή.

Στις 9 Δεκεμβρίου ο Απόστολος Οικονόμου αποχωρεί από τον Πανναξιακό ΑΟΝ ( η αποχώρηση του ανοίγει την Κερκόπορτα στη νησιωτική ομάδα ώστε να αποχωρήσουν στο σύνολό τους όλες οι αθλήτριες) και συμφωνεί με τον Τάκη Μαλακατέ να αντικαταστήσει τον Γιώργο Δερμάτη. Στην συμφωνία των δύο ανδρών προϋπόθεση ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος καθώς αμφότεροι (σύλλογος και προπονητής) έχουν σχεδόν μία δεκαετία να κατακτήσουν τίτλο στην Ελλάδα.

Στην τρίμηνη διακοπή του πρωταθλήματος ο Τάκης Μαλακατές ήταν από τους υπέρμαχους της επανεκκίνησης του πρωταθλήματος φτάνοντας μέχρι τον εκβιασμό και τις απειλές προς τα υπόλοιπα σωματεία και την ομοσπονδία. Αναφέρθηκε σε πλούσιους χορηγούς, διαφυγόντα κέρδη, απαίτηση υποβιβασμού και αφανισμού σε όποια ομάδα αρνηθεί να συμμετέχει σε ένα πρωτάθλημα που δεν είχε ημερομηνία έναρξης, ημερομηνία λήξης, με τους χορηγούς των υπολοίπων ομάδων ( εκτός των πλουσίων του κ. Τάκη) να έχουν αποχωρήσει στο σύνολό τους από τα σωματεία.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Μπροστά στην ουσιαστική απουσία του πρωταθλητή Ολυμπιακού ο οποίος ελευθέρωσε όλες τις αθλήτριες του  και δήλωσε ότι θα αγωνιστεί με Νεάνιδες, στον «υπηρεσιακό» πρόεδρο του Παναθηναϊκού άνοιξε η όρεξη για τίτλους.

Η πολυπόθητη για αυτόν επανέναρξη ήρθε, και στην πρεμιέρα τα όνειρά του εξανεμίστηκαν μετά την 3η ήττα σε 5 αγώνες από το Μαρκόπουλο.

Ακόμα και στον "εύκολο" Α’ όμιλο οι ελπίδες του να βρεθεί στις τρεις πρώτες θέσεις ελαχιστοποιήθηκαν και δεν θα παραξενευτούμε αν ο πρώην έφορος και νυν πρόεδρος επιστρέψει στην επιθυμία του να μπει «παύλα» στο πρωτάθλημα.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ

Επιτέλους, στο ιστορικό σωματείο του Παναθηναϊκού θα πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, διοίκηση, προπονητές (πρώην και νυν), ακριβοπληρωμένες αθλήτριες και φυσικά η λαλίστατη «Θύρα 13» να κάνει την κριτική της.

Κριτική που με μεγάλη ευκολία έκανε στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο στον πρόεδρο που έριξε μία περιουσία στον ερασιτέχνη, μηδένισε τα χρέη του και τον ανέστησε επαναφέροντας τον στις μεγάλες κατηγορίες, αλλά δεν την ασκεί στον Τάκη Μαλακατέ και προς το παρόν τον κρατά στο απυρόβλητο.


Σχετικά Άρθρα