Ύστερα από δύο μήνες δουλειάς (και περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις), το «ilT Quotidiano Arena», το ιστορικό «σπίτι» του βόλεϊ στο Τρεντίνο από το 2000, παρουσιάζεται με μια ανανεωμένη εμφάνιση.
Το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες παρεμβάσεις που βελτίωσαν την ακουστική, τον φωτισμό, την αισθητική, την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων ενόψει της νέας σεζόν. Το έργο εκσυγχρονισμού, που χρηματοδοτήθηκε από την Αυτόνομη Επαρχία με τη συμβολή του Δήμου Τρέντο, ολοκληρώθηκε έγκαιρα και παρουσιάστηκε επίσημα το πρωί της Τρίτης (17/09).
«Χρειαζόμασταν άμεσα διαθέσιμη ένα γήπεδο, εφάμιλλο με το επίπεδο των ομάδων μας, αλλά με τις σημερινές παρεμβάσεις, τόσο στην ακουστική, όσο και στον αγωνιστικό χώρο», διευκρίνισε ο δήμαρχος του Τρέντο, Φράνκο Ιανεσέλι.
«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δύο αγώνες», ανέφερε ο Σύμβουλος Αθλητισμού του Δήμου Τρέντο, Σαλβατόρε Πανέτα, «ο ένας έχει ως στόχο ένα νέο κτίριο και ο άλλος που στοχεύει να εξασφαλίσει άμεσα την καλύτερη δυνατή δομή για τους συλλόγους». Η αντιπρόεδρος της επαρχίας, καθώς και σύμβουλος για τον αθλητισμό, Φραντζέσκα Γκερόσα, δήλωσε: «Αυτές οι «δαπάνες» για τις αθλητικές εγκαταστάσεις είναι καλοί πόροι γιατί έχουν να κάνουν με το μέλλον μας. Κι αυτό γιατί ο αθλητισμός ξέρει να ενώνει τους πάντες, παιδιά, έφηβους, οικογένειες. Χωρίς να ξεχνάμε και τους πολλούς εθελοντές που εργάζονται στους συλλόγους και εμψυχώνουν αυτόν τον ιδιαίτερο κόσμο».
Οι Βελτιώσεις που έγιναν στην ακουστική ήταν μία ανάγκη που οδήγησε την Asis στην ανακατασκευή του κτιρίου, ώστε να εξασφαλίσει την ακουστική άνεση, εξαλείφοντας τα φαινόμενα του «βουητού», δηλαδή των μπουμ που χαρακτηρίζουν μεγάλους όγκους. Ο άλλος στόχος ήταν να χρησιμοποιηθεί ο χώρος του γηπέδου ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, για αθλητικές εκδηλώσεις, μουσικές εκδηλώσεις και συνέδρια.
Η ακουστική άνεση επιτεύχθηκε χάρη στην εισαγωγή «πέπλων» που οριοθετούν τον όγκο των «χώρων διανομής» (στο πίσω μέρος των κερκίδων όπου βρίσκονται οι ράμπες πρόσβασης) αποκλείοντας τους ακουστικά, από τον δημόσιο χώρο και τον αγωνιστικό χώρο. Ηχοαπορροφητικά στοιχεία τοποθετήθηκαν επίσης στο πλαίσιο των δοκών πάνω από τα φτερά του κτιρίου με θέα το κοινό. Τα παραλληλεπίπεδα που κρέμονται από την οροφή σχεδιάστηκαν ειδικά για να λειτουργούν ως συντονιστές Helmoltz, δηλαδή όργανα ικανά να απορροφούν χαμηλές συχνότητες: ένα είδος σωλήνων ανάστροφου οργάνου.
Εκτός από την παθητική ακουστική, το έργο περιελάμβανε την εγκατάσταση νέων κατευθυντικών ηχείων για τη βελτιστοποίηση του ήχου και τη διαφοροποίηση της ισχύος του ήχου στις διάφορες περιοχές.
Το παρκέ του κεντρικού γηπέδου, τρίφτηκε και ξαναβάφτηκε και αφαιρέθηκε πλήρως το περιβάλλον ξύλου, το οποίο αντικαταστάθηκε με τσιμεντένια ταινία στην οποία δημιουργήθηκαν αγωγοί για τα ηλεκτρικά καλώδια, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα των εκτεθειμένων καλωδίων στα μονοπάτια πεζών και τεχνικών.
Ο χώρος προπόνησης βόλεϊ και μπάσκετ κάτω από την ανατολική κερκίδα είναι εντελώς νέος. Για μεγαλύτερο σκηνογραφικό αποτέλεσμα, αφαιρέθηκαν τα πλαστικά φύλλα με τις χορηγίες δίπλα στους πίνακες βαθμολογίας και αντικαταστάθηκαν από πάνελ LED υψηλής απόδοσης, τα οποία θα μπορούν να μεταδίδουν, ανάλογα με την περίσταση, όχι μόνο τα ονόματα και τις επωνυμίες των χορηγών, αλλά και εικόνες και άλλα μηνύματα. Για την ολοκλήρωση αυτών των επεμβάσεων, σε ορισμένους χώρους της κατασκευής ασβεστώθηκαν οι τοίχοι και τοποθετήθηκαν φωτιστικά οροφής χαμηλής κατανάλωσης. Αντικαταστάθηκαν επίσης όλα τα καθίσματα, εναλλάσσοντας χρώματα έτσι ώστε να γίνεται ορατή η γραφή Τρέντο σε κενές κερκίδες.
Σημαντικές παρεμβάσεις έχουν γίνει και στον χώρο φιλοξενίας και στον κοντινό διάδρομο που γίνονται πιο φιλόξενοι χάρη στη βελτίωση του φωτισμού και γενικότερα της αισθητικής. Όσον αφορά το δωμάτιο βάρους, η πιο σημαντική παρέμβαση αφορούσε την κατασκευή ψευδοροφής, με στόχο τη μείωση της διασποράς της θερμότητας και κατά συνέπεια του κόστους θέρμανσης.
Πηγή και φωτογραφία: Volleyball.it