Αναζητούνται αθλήτριες να στηρίξουν τις Εθνικές ομάδες!

04/12/2017 22:202761Απόψεις
Ετικέτες: Στάθης ΝικολούζοςΑπόψεις
be a maverick

Μεγάλη κουβέντα γίνεται για τις εθνικές ομάδες και τους νέους προπονητές που κλίθηκαν να τις υπηρετήσουν.
Σήμερα θα ασχοληθώ με τις εθνικές ομάδες γυναικών όλων των κατηγοριών!
Του Στάθη Νικολούζου
Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε χιλιάδες ενεργά δελτία, να υπάρχει κατά γενική ομολογία αρκετό ταλέντο αλλά οι εθνικές ομάδες δεν μπορούν να φέρουν τα αποτελέσματα που θα δώσουν νέα ώθηση στο βόλεϊ και ειδικά στο γυναικείο.
Η ομοσπονδία παρουσίασε μια 20αδα από ομοσπονδιακούς προπονητές, περιφερειακούς, τεχνικούς υπεύθυνους αλλά και μάνατζερ χωρίς ποτέ να παρουσιάσει όμως το πρόγραμμα εκτός από κάτι μισόλογα του ''Ισόβιου ειδικού'' Περικλή Μπακοδήμου που επαναφέρει ως ανανέωση τις προτάσεις που είχε ξανακάνει στις αρχές του 2000 και δεν έπιασαν τόπο, (Κάτι καλό θα κάνει αφού όλοι οι πρόεδροι με εξαίρεση τον Προσαλίκα, τον επιλέγουν να είναι το δεξί τους χέρι).
Βέβαια οι προτάσεις μπορεί και να κινούνται στην σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει κάποια στιγμή να τολμήσει η ομοσπονδία και να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας και του ρεαλισμού.
Σήμερα έγιναν οι κλίσεις 26 αθλητριών (2002-2003) στην Εθνική κορασίδων και φυσιολογικά αυτά τα κορίτσια θα έπρεπε να ήταν το Μέλλον του Ελληνικού βόλεϊ και των εθνικών ομάδων. Αυτά τα κορίτσια ύστερα από 3-4 χρόνια θα έπρεπε να είναι ο κορμός της Εθνικής γυναικών αλλά δεν θα είναι.
Και δεν θα είναι γιατί από αυτά τα 26 κορίτσια το μεγαλύτερο ποσοστό θα ταξιδέψει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αμερική για να σπουδάσουν να παίξουν εκεί βόλεϊ.
Δυστυχώς αυτή την στιγμή η επιχείρηση εξαγωγής ταλέντων στα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι η μόνη που πάει καλά στο χώρο του βόλεϊ.
Αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να φύγει όλη η φουρνιά του 2000 διαλύοντας στην κυριολεξία τον οποιοδήποτε προγραμματισμό (αν έχει προγραμματισμό) η ομοσπονδία.
Το διήμερο 13-14 Ιανουαρίου θα υπάρξει ένα καμπ στην Αθήνα για επιλογή νέων αθλητριών που θα ζήσουν το όνειρο της Αμερικής.
Θεωρώ δεδομένο και είμαι βέβαιος  ότι ήδη τα περισσότερα από τα 26 κορίτσια που σήμερα έγινε η κλήση έχουν μιλήσει με τους υπεύθυνους του εν λόγω καμπ και είναι δεδομένο ότι όταν έρθει η ώρα τους θα μπουν στο αεροπλάνο για την προσωπική τους ανέλιξη αφήνοντας πίσω τους την ΕΟΠΕ αλλά και τα σωματεία τους που έχουν επενδύσει σε αυτά αποσβολωμένους!
Η ΕΟΠΕ για αυτή την πρόκριση θα χαλάσει περισσότερα από 40000 ευρώ γιατί δεν έχει την τόλμη να ανοίξει την κουβέντα και να βρει λύσεις. 
Αλήθεια ποιο είναι το πλάνο κύριοι της ομοσπονδίας για τις εθνικές ομάδες γυναικών;
Το αγαπημένο μότο των ομοσπονδιακών προπονητών τα τελευταία 20 χρόνια είναι ότι παίρνουμε εμπειρίες… ύστερα από κάθε άτυχο αποτέλεσμα.
Ποιος παίρνει εμπειρίες;

Οι αθλήτριες για να τις αξιοποιήσουν στην Αμερική;

Οι προπονητές;

Η Ομοσπονδία;
Το σίγουρο είναι ότι δεν μαθαίνουμε ούτε από τις εμπειρίες!
Μπορεί αυτό το θέμα που ανοίγω να μην ευχαριστεί πολλούς αλλά πρέπει κάποια στιγμή να δούμε την πραγματικότητα να την καταγράψουμε και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις!
Σε λίγα χρόνια θα πρέπει να προσλαμβάνει ΠΟΠ η ομοσπονδία στην Αμερική γιατί η αφρόκρεμα των αθλητριών θα είναι εκεί! 
 Πολλοί θα πουν ότι Εθνικές ομάδες θα έχουμε όταν αρχίσουν οι πρώτες να γυρίζουν πίσω σε 3-4 χρόνια αλλά θιασώτες αυτής της άποψης πρέπει να είναι άσχετοι από ομάδα.
Πρέπει κάποιος να τους πει ότι ομάδα που θα της λείπει 2 τουλάχιστον φουρνιές αθλητριών, έχει σοβαρό πρόβλημα.
Αλλά μεγάλο ερωτηματικό είναι και η βελτίωση που έχουν ή θα έχουν αυτά τα κορίτσια στην Αμερική που το βόλεϊ θα τολμούσα να πω είναι κάπως διαφορετικό (το λίμπερο κάνει σέρβις κλπ).
Η χρεωμένη ως τον λαιμό ομοσπονδία έχει σκοπό να χρεωθεί ακόμα περισσότερο και το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο.
Ας σταματήσουμε την κουβέντα για το ποιοι είναι ομοσπονδιακοί προπονητές και ας αρχίσουμε την ρεαλιστική, ποιες είναι οι λύσεις που πρέπει να υπάρξουν με την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται;

Ποιες θα είναι οι αθλήτριες που πρέπει να προπονούν οι ομοσπονδιακοί προπονητές;
Είναι ένα θέμα που δεν σταματάει ΕΔΩ γιατί απαιτούνται λύσεις σύντομα και όχι να τις αφήσουμε στην τύχη! 

ΥΓ. Ένας γονιός για να μάθει βόλεϊ πληρώνει στο σωματείο από 1400 ευρώ(20 ευρώ μηνιαίως επί 7 χρόνια) έως  2800 ευρώ (40 ευρώ επί 7 χρόνια). Την ίδια στιγμή ξοδεύει για φροντιστήρια περισσότερα από 20000 ευρώ σε φροντιστήρια!
Τα παιδιά σπουδάζουν μέσω του βόλεϊ!  

ΥΓ2. Περισσότερα από 300 πανεπιστήμια περιμένουν τις Ελληνίδες αθλήτριες απλά πάνε 15-20 τον χρόνο μόνο γιατί δεν έχει πάρει διάσταση το θέμα… μόλις ανοίξει σε κάθε φουρνιά θα φεύγουν περισσότερες από 30- 40! 

ΥΓ3. Αν είχα παιδί και ήθελα να εξασφαλίσω το μέλλον του θα το έστελνα και εγώ στην Αμερική για σπουδές! 

 


Σχετικά Άρθρα