Άμεση η ανάγκη κατασκευής κλειστού προπονητήριου στη Νάξο

15/10/2022 13:27362Απόψεις
Vaat
Ετικέτες: ΝάξοςΠανναξιακός Α.Ο.Ν.
be a maverick

Είναι άμεση η ανάγκη να κατασκευαστεί κλειστό γήπεδο-προπονητήριο στο νησί, καθώς πλέον υπάρχουν 5 σύλλογοι με 3 ομάδες σε εθνικές κατηγορίες

Τα πολλά προβλήματα του ΔΑΚ Νάξου ” Δημ. Περιστεράκης” και η έλλειψη προπονητικών ωρών για τα πέντε σωματεία που φιλοξενούνται σε αυτό καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να κατασκευαστεί νέο κλειστό γήπεδο (ή έστω προπονητήριο) που θα φιλοξενήσει τα εκατοντάδες παιδιά που αθλούνται στο νησί σε μπάσκετ και βόλεϊ.

Πηγή: Islandpress.gr

Δεν πάει πολύς καιρός (ήταν μόλις Μάρτιος του 2022) όταν η Νάξος έγινε αρνητική πρωταγωνίστρια στο ηλεκτρονικό περιοδικό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ (ΕΟΚ) με αφορμή τους μικρούς αθλητές μπάσκετ που πραγματοποιούσαν προπονήσεις με… μπουφάν, γάντια και σκούφους στο προαύλιο σχολείου και με 5 βαθμούς κελσίου. Ο τίτλος της… ντροπής ήταν :«Κόουτς, εμείς πότε θα παίξουμε στο κλειστό;»

“Ο βοριάς «χαστουκίζει» το πρόσωπο του προπονητή.

“Ο βοριάς «χαστουκίζει» το πρόσωπο του προπονητή. Του υπενθυμίζει ότι η ώρα έχει περάσει. Οι γονείς στα αυτοκίνητα περιμένουν με υπομονή, να πάρουν τα παιδιά τους. Ο ήχος της μπάλας που χτυπάει. Τα χαμόγελα των αγοριών και κοριτσιών που μάχονται για να κερδίσουν στο μονό ή το διπλό γεμίζει το άδειο προαύλιο.

Ακόμη και η ομίχλη εννίοτε κάνει την εμφάνισή της. «Χαϊδεύει» κι αυτή με τον τρόπο της τους μικρούς αθλητές. Τους μελλοντικούς μπασκετμπολίστες του νησιού. Αυτούς ή αυτές που θα στελεχώσουν τις ομάδες και θα φέρουν νέα παιδιά στο κλειστό γυμναστήριο…” είναι ένα μικρό απόσπασμα από τον “αθλητικό διασυρμό” του νησιού που φιλοξενεί ΤΡΕΙΣ ομάδες σε εθνικές κατηγορίες με την μία εξ αυτών να πρωταγωνιστεί επί 9 χρόνια στην Α1 βόλεϊ γυναικών.

ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΛΗΣΗ

Την λύση στο πρόβλημα αυτό θα δώσει το 2ο κλειστό που έχει ανακοινωθεί (χωρίς όμως καμία εξέλιξη) στην ορεινή Νάξο και συγκεκριμένα στο Φιλώτι.  Αλλά μέχρι να γίνει αυτό, περισσότερα από 400 παιδιά προπονούνται στην… ύπαιθρο κάτω από σχεδόν απαγορευτικές συνθήκες. Όσο για τα υπόλοιπα παιδιά που έχουν το… προνόμιο να προπονούνται στο κλειστό γυμναστήριο, δεν μπορούν να κάνουν περισσότερες από τρεις προπονήσεις την εβδομάδα ακόμα και σε ώρες προ μεσονύκτιες που θα έπρεπε να αναπαύονται….

Η κατασκευή ενός κλειστού γηπέδου με φουσκωτό θόλο είναι άμεση ανάγκη

Η κατασκευή ενός κλειστού γηπέδου με φουσκωτό θόλο δεν θα αντικαταστήσει την κατασκευή του γηπέδου στο Φιλώτι, αλλά θα δώσει τη δυνατότητα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στις ομάδες της Νάξου να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους απαλλαγμένες από τον φόβο των κακών καιρικών συνθηκών και του συνωστισμού στο “Δ. Περιστεράκης”.

Προτείνεται ως μία παράλληλη λύση, που θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, τις δυνατότητες που προβλέπει ο νόμος 4726/2020, βασισμένη στο περιεχόμενο της διάταξης για τους θόλους των αθλητικών εγκαταστάσεων, δηλαδή σε μία ελαφριά κατασκευή με μπαλόνι, πρόταση που δεν αναιρεί την κατασκευή κλειστού στο Φιλώτι.

Είναι μία πρόταση συμβατή, μία πρόταση που μπορεί να γίνει.

Η λύση που προτείνεται με βάση τον ν. 4726/2020 αφορά φουσκωτούς θόλους που μπορούν να τοποθετηθούν σε δημόσιους και δημοτικούς ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους και προαύλια σχολείων.

Είναι μία πρόταση συμβατή, μία πρόταση που μπορεί να γίνει. Το κόστος δεν είναι απαγορευτικό, είναι ένα κόστος γύρω στις 200.000 ευρώ. Ο χρόνος είναι περίπου τρεις μήνες που θα γίνει το γήπεδο, δηλαδή μπορεί να γίνει άμεσα και επίσης έχει και 5 χρόνια εγγύηση. Περιλαμβάνει παρκέ, περιλαμβάνει καινούριες μπασκέτες. Είναι μία πρόταση που θα μπορέσει να βοηθήσει, όλα τα παιδιά που αθλούνται στο βόλεϊ, στο μπάσκετ και μπορεί να γίνει ένας πολυχώρος αθλητισμού, πολιτισμού και θεάτρου, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη στο νησί μας.

Με το νόμο αυτό που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2020 από τη Βουλή των Ελλήνων και από τον αρμόδιο Υφυπουργό για θέματα αθλητισμού τον κ Αυγενάκη, απλοποιεί πάρα πολύ διαδικασίες, οποίες πολεοδομίες, όποιες άλλες διαδικασίες, ώστε να μπορούν να προχωρούν κλειστά, σε ανοιχτούς χώρους τέτοιου τύπου και ειδικά δίπλα στο σχολείο.

Χρηματοδότηση μπορεί να γίνει είτε με ίδια έσοδα με πόρους του Δήμου, αλλά μπορεί να γίνει και από τη ΣΑΤΑ. Η ΣΑΤΑ έχει επενδυτικές δραστηριότητες στα σχολεία, είτε για πολιτισμό, είτε για αθλητισμό, είτε είτε για θέατρο, για θεατρικούς χώρους στα σχολεία.

VaatSquare

Σχετικά Άρθρα