Αλλάζουν όλα στις ομοσπονδίες με νόμο Βασιλειάδη !

19/11/2017 21:222248Απόψεις
Ετικέτες: Μαρία ΠαπασπύρουΓιώργος ΒασιλειάδηςΑλέξης Τσίπρας
be a maverick

Ένα μίνι νομοσχέδιο που καταθέτει άμεσα ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης φέρνει το πάνω κάτω στις ομοσπονδίες.
Έως σήμερα υπεύθυνη για τους ελέγχους στις ομοσπονδίες ήταν η Γενική γραμματεία αθλητισμού μέσω υπαλλήλων της.
Μάλιστα οι υπάλληλοι έκαναν έναν τυπικό έλεγχο και δεν τολμούσαν να ψάξουν ένα θέμα φοβούμενοι τις πολιτικές πιέσεις.
Το αύριο όμως θα είναι διαφορετικό αφού  σύμφωνα με συγκεκριμένη διάταξη του εν λόγω σχεδίου νόμου την ευθύνη πλέον των ελέγχων στις αθλητικές ομοσπονδίες την αναλαμβάνει ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης!
Μόλις το μίνι-νομοσχέδιο γίνει και επίσημα νόμος του κράτους, ο ΓΕΔΔ θα πιάσει και επίσημα δουλειά διερευνώντας τα πάντα που έχουν σχέση με τη λειτουργία των αθλητικών ομοσπονδιών.
Επίσης θα γίνεται παρέμβαση στην διαχείριση των οικονομικών τους!
Η αλλαγή αυτή γίνεται για έναν βασικό λόγο. Ότι  με τους ελέγχους από το γενικό επιθεωρητή θα εξασφαλίζεται περισσότερη αντικειμενικότητα και πιο διεξοδική έρευνα.
Αλλά ας δούμε τι είναι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης σύμφωνα με το wikipedia

''Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Ε.Δ.Δ.) ιδρύθηκε με το νόμο 3074/2002[1] και εδρεύει στη διασταύρωση των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας, στην Αθήνα.
Η αποστολή του είναι ο εντοπισμός φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εποπτεύει και αξιολογεί το έργο του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και των υπόλοιπων Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Ειδικότερα, πέρα από το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης παρακολουθεί, αξιολογεί και ελέγχει τις τα Σώματα Ελέγχου των Υπουργείων, των Περιφερειών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεών τους, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των κρατικών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, και τέλος των ΔΕΚΟ.''


Η κυβέρνηση  του Αλέξη Τσίπρα αναβάθμισε τον θεσμό του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, επεκτείνοντας την πειθαρχική αρμοδιότητά του και διασφαλίζοντας τη συμμετοχή του στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς. 
Σήμερα, τη θέση της γενικής επιθεωρήτριας κατέχει η Εφέτης Μαρία Παπασπύρου.
Με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί ενισχύεται ο ρόλος του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) ως πειθαρχικού οργάνου και μπορεί να προχωρεί - με στήριξη της Δ/νσης Επεξεργασίας Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης - στον έλεγχο περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) υπαλλήλων, λειτουργών και οργάνων ελεγχόμενων από αυτόν, οι οποίοι δεν είναι υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης στο ΓΕΔΔ ή σε άλλον φορέα.

 

Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τη γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τη γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, ο οποίος και παρέλαβε την ετήσια έκθεσή της καθώς και τον απολογισμό του συντονιστικό οργάνου επιθεώρησης και ελέγχου για το έτος 2016.
Η ετήσια έκθεση της γενικής επιθεωρήτριας περιλαμβάνει τη δραστηριότητα της υπηρεσίας, με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης, χαρακτηριστικές υποθέσεις που διερευνήθηκαν, καθώς και νομοθετικές και οργανωτικές προτάσεις της, σχετικά με τη δημόσια διοίκηση και τον δημόσιο τομέα.

 

Με μια ματιά το έργο της κας Παπασπύρου σε ένα έτος (2016)

Έκθεση ΓΕΔΔ: 1668 υποθέσεις κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης στο Δημόσιο διερεύνησε το 2016 η Μαρία Παπασπύρου

Πλήθος υποθέσεων κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης στο Δημόσιο διερεύνησε το 2016 η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, όπως αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση που παρέδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Η ΓΕΔΔ διερεύνησε το περασμένο έτος συνολικά 1.688 υποθέσεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους σχετίζονται με θέματα οικονομικής διαχείρισης, παραβίασης διοικητικών διαδικασιών, πολεοδομίας, δημοσίων έργων, προμηθειών, αδειών λειτουργίας καταστημάτων καθώς και με θέματα μεταφορών και επικοινωνιών
Παράλληλα, οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, που εκδόθηκαν και κοινοποιήθηκαν στην ΓΕΔΔ, ανήλθαν στις 1.821, εκ των οποίων για τις 51 εξ αυτών άσκησε ένσταση, κυρίως επειδή κρίθηκαν επιεικείς οι ποινές.

Κοινοποιήθηκαν επίσης 1.267 υποθέσεις ποινικού χαρακτήρα, εκ των οποίων για τις 1.214 ασκήθηκε ποινική δίωξη, για τις 14 εκδόθηκε παραπεμπτικό βούλευμα και για τις 39 εκδόθηκε δικαστική απόφαση.

Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε 466 δημοτικούς υπαλλήλους, 378 αιρετούς, 159 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και των άλλων Σωμάτων, 34 σε υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου τομέα, 56 σε όργανα επί θητεία και μετακλητούς υπαλλήλους, 46 σε γιατρούς και 75 σε εκπαιδευτικούς.
Από τα παραπεμπτικά βουλεύματα, τα έξι αφορούν αιρετούς, τρία δημόσιους / δημοτικούς υπαλλήλους, τα δύο γιατρούς και από ένα αφορά στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., υπάλληλο ευρύτερου δημόσιου τομέα και εκπαιδευτικό.

Στις 39 καταδικαστικές αποφάσεις, οι 29 αφορούν δημοσίους / δημοτικούς υπαλλήλους, 4 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, 2 αιρετούς, 2 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και δύο εκπαιδευτικούς.

Στην ετήσια έκθεση αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένες από τις ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις, στις οποίες διαπιστώθηκε τεράστια οικονομική ζημιά για το Δημόσιο:
1. Η υπόθεση της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε., που αφορά στην υπεξαίρεση 1.156.000 ευρώ από υπαλλήλους της εταιρείας στις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό με τη διάθεση εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών της εταιρείας για το έτος 2015 χωρίς την έκδοση των αντίστοιχων παραστατικών στοιχείων διακινήσεων.
2. Η υπόθεση του Ε.Κ.Π.Α., στην οποία κλιμάκιο του ΓΕΔΔ διαπίστωσε μη νόμιμη δαπάνη συνολικού ποσού 241.000 ευρώ από τα αποθεματικά του Ε.Λ.Κ.Ε. για κατηγορίες πρόσθετων αμοιβών, που αχρεωστήτως καταβλήθηκαν σε υπάλληλους του Ε.Λ.Κ.Ε. τα έτη 2013-2014.
3. Η υπόθεση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., για την οποία ανατέθηκε η διενέργεια οικονομικού – διαχειριστικού ελέγχου κατά τα έτη 2011-2015 στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.

«Ο εντοπισμός και η πάταξη φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης, η διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας του δημόσιου τομέα και η παρακολούθηση, ο συντονισμός και η αξιολόγηση των μηχανισμών επιθεώρησης και ελέγχου συνιστούν απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να εξέλθει η χώρα μας από την κρίση, να καλλιεργηθεί αίσθημα εμπιστοσύνης στη διοικητική λειτουργία και να ανακτήσει το κράτος την αξιοπιστία του προς τους πολίτες του αλλά και προς το εξωτερικό», τονίζει, μεταξύ άλλων, στην έκθεση η ΓΕΔΔ, Μαρία Παπασπύρου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 


Σχετικά Άρθρα