Αχιλλέας Παπαδημητρίου: «Ήταν πολύ ωραίο και… αγχωτικό παιχνίδι – Μπορεί να φτάσει ψηλά ο Χανδρινός»

Ο Αχιλλέας Παπαδημητρίου μίλησε στο Volleyland.gr για το παιχνίδι του Μίλωνα απέναντι στη Ναντ, τη ζωή του στη Γαλλία αλλά και το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού βόλεϊ.

Αναλυτικά όσα είπε στον Ιάσονα Μίσχο:

Αρχικά είσαι χαρούμενος σήμερα με τη νίκη του Μίλωνα στη Γαλλία;

Σίγουρα, ήταν για μένα δύσκολο, αλλά έχω πολλούς φίλους, είναι Ελληνική ομάδα σαφώς και είμαι χαρούμενος, έγινε ένα πολύ ωραίο παιχνίδι και είμαι χαρούμενος για τα παιδιά.

Πριν το παιχνίδι τι σου είπαν οι άνθρωποι του Μίλωνα και ο κόουτς;

Δεν μιλήσαμε πάρα πολύ για τον αγώνα, είμαστε σε επαφή τον τελευταίο καιρό, περισσότερο μιλήσαμε μετά τον πρώτο αγώνα. Τους είδα ότι είχαν αυτοπεποίθηση και πίστευαν ότι μπορεί να καταφέρουν να κερδίσουν και χαίρομαι που τα κατάφεραν.

Δεν είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το παιχνίδι, αλλά φαντάζομαι ότι ήταν πολύ ευχάριστο και για τον θεατή, ότι παίχτηκε καλό βόλεϊ…

Ήταν ένα πάρα πολύ καλό παιχνίδι από τις δύο ομάδες, με πολλές άμυνες και αλλαγές στο σκορ, εγώ δεν είχα αγχωθεί τόσο πολύ βλέποντας ένα παιχνίδι, δηλαδή περισσότερο αγχώθηκα χθες παρά όσο έπαιζα! Είχαμε πολλές αλλαγές στο σκορ, φάσεις διαρκείας και καλές άμυνες.

Ήταν πολύ ευχάριστο που είδαμε και παιδιά νεαρής ηλικίας όπως ο Νανόπουλος και ο Χανδρινός -χωρίς να θέλω να αδικήσω κάποιους άλλους- που δίνουν ελπίδες.

Ποιο είναι το «κλειδί» σε ένα παιχνίδι που φτάνει ως το golden set;

Αυτά τα παιχνίδια κρίνονται στις λεπτομέρειες, παίζει μεγάλο ρόλο η τύχη, το καθαρό μυαλό και η συγκέντρωση, παίζουν κυρίως ρόλο αυτά τα στοιχεία. Το σημαντικό για τον Μίλωνα είναι ότι παρά το έχασε δύο συνεχόμενα σετ μετά το 1-2 αντέδρασε στο golden set. Γιατί όταν χάνεις δύο συνεχόμενα σετ σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι από μία σκληρή ομάδα, που είναι καλή στην άμυνα και δεν δίνει εύκολα τις αλλαγές είναι σημαντικό να έχεις καθαρό μυαλό. Ο Μίλωνας μειονεκτεί σε ότι έχει να κάνει με το πρωτάθλημα, η Ναντ παίζει κάθε εβδομάδα τέτοια παιχνίδια.

Μπορεί να πάει ακόμα παραπάνω ο Μίλωνας;

Τώρα θα αντιμετωπίσει μια ομάδα που θα αποκλειστεί από το Champions League, θα είναι δύσκολα από εδώ και στο εξής, αλλά επειδή γνωρίζω τη φιλοσοφία της ομάδας, το πιο σημαντικό για τους ανθρώπους του Μίλωνα είναι το να χαίρονται το παιχνίδι. 

Η προτεραιότητα της ομάδας είναι να παίξει καλό βόλεϊ, να το χαίρεται και από εκεί και πέρα φυσικά αν έρθουν και άλλες προκρίσεις είναι καλοδεχούμενες. 

Φυσικά παίζει ρόλο και τι ομάδα θα αντιμετωπίσει ο Μίλωνας και το σε τι μέρα θα βρεθεί ο καθένας.

Πρέπει να σου κάνω μία ερώτηση και για τον Χανδρινό, πώς τον είδες; Και πες μας αν τον έχεις δει και πέρα από αυτά τα δύο παιχνίδια..

Τον έχω δει και σε άλλα παιχνίδια, είναι ένας αθλητής που παίζει πολύ ώριμα, είναι μία πολύ δύσκολη θέση και δείχνει καλά στοιχεία. Ο Άρης είναι ένα παιδί που μπορεί να φτάσει ψηλά, φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερος σε ηλικία με τον τρόπο που παίζει.

Πες μας δύο λόγια γενικότερα για τα λίμπερο στην Ελλάδα…

Παρακολουθώ γενικά το Ελληνικό πρωτάθλημα, θεωρώ ότι ανέκαθεν στην Ελλάδα είχαμε καλούς αθλητές στη θέση αυτή. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιοι αθλητές -δεν θέλω να πω ονόματα για να μην αδικήσω κανέναν- που είναι σε υψηλό επίπεδο και δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από αθλητές του εξωτερικού της αντίστοιχης θέσης.

Το Ελληνικό πρωτάθλημα φέτος πώς το βλέπεις;

Είναι δύο ταχυτήτων, σίγουρα είναι ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ και ο Μίλωνας που είναι δυνατοί, δεν θέλω να κάνω προβλέψεις. Έχουμε δει τον Μίλωνα που έχει λιγότερο μπάτζετ από τις άλλες τρεις ομάδες αλλά είναι στους πρώτους, δεν είναι το φαβορί αλλά μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα.

Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις, το καλό είναι ότι υπήρχε μία περίοδος δύσκολη για όλες τις ομάδες, αλλά έχουμε δει ότι επανήλθαν και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός σε πολύ καλό επίπεδο και αυτό φαίνεται και στους διεθνείς αγώνες. 

Το σημαντικό από εδώ και στο εξής είναι να υπάρξει καλύτερη οργάνωση στις υποδομές σε επίπεδο ομοσπονδιών και ομάδων για να δούμε και άλλους αθλητές υψηλού επιπέδου.

Εσύ είσαι στη Γαλλία, πώς είναι η ζωή εκεί;

Είμαι στη Γαλλία 12 χρόνια, σχεδόν 13. Είμαι χαρούμενος, μετά το βόλεϊ μείναμε εδώ και τα παιδιά μου έχουν γεννηθεί στη Γαλλία και τα δύο, μας ταιριάζει πολύ ο τρόπος ζωής και είμαστε χαρούμενοι, ταιριάζει στον τρόπο ζωής και την κουλτούρα μου.

Πώς είναι τα πράγματα στο βόλεϊ της Γαλλίας;

Είναι τελείως διαφορετική η οργάνωση, σε όλα τα αθλήματα τα γήπεδα είναι ωραία, υπάρχει οργάνωση και υγιής κόσμος στον αθλητισμό, αυτό που είδαμε χθες το βλέπουμε σχεδόν σε όλα τα γήπεδα της Γαλλίας σε όλα τα αθλήματα.

Υπάρχει υγεία και σε επίπεδο παραγόντων και σε επίπεδο φιλάθλων, είναι μία χώρα που αγαπάει τον αθλητισμό και επενδύει πολύ σε αυτόν.

Μπορεί να γίνει αυτό και στην Ελλάδα;

Αν θέλουμε μπορεί να γίνει, κατά τη γνώμη μου δεν θέλουμε. Προσωπικά πιστεύω ότι για διάφορους λόγους δεν θέλουμε, είναι ένα πολυδιάστατο θέμα, έχει να κάνει με την παιδεία, το εκπαιδευτικό σύστημα, τις ομάδες, την οικογένεια, τους θεσμούς και τη δικαιοσύνη, αν θέλουμε γίνεται.

Υπάρχει μία μερίδα κόσμου και παραγόντων που είναι υγιείς, αξιόλογοι και αγαπούν τον αθλητισμό αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν τέτοιες αλλαγές.

Οι Γάλλοι πώς μας βλέπουν εμάς και το Ελληνικό βόλεϊ γενικότερα;

Εγώ έχω εισπράξει και πολλά γιατί έπαιζα αρκετά χρόνια εδώ και με τις Εθνικές ομάδες. Οι Γάλλοι γενικά αγαπούν και σέβονται πολύ την Ελλάδα. Ναι μεν έχουν διαπιστώσει και αυτοί ότι υπάρχει μία κρίση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά σέβονται τις Ελληνικές ομάδες και το Ελληνικό βόλεϊ και να μην ξεχνάμε ότι το Ελληνικό βόλεϊ έχει υπάρξει σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Κλείνοντας, πώς βλέπεις την Εθνική Ελλάδος; Θα ζήσουμε ξανά επιτυχίες;

Η λέξη επιτυχία είναι μεγάλη κουβέντα, είναι υποκειμενικό. Η Εθνική ομάδα και τώρα έχει πολύ καλούς αθλητές, μπορεί να μην έχουμε τις επιτυχίες σε αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν αθλητές που είναι σε υψηλό επίπεδο. Είναι πολύ μεγάλη συζήτηση το γιατί δεν έχουμε τον αριθμό των αθλητών ή την οργάνωση και τα αποτελέσματα για να πούμε ότι βρίσκεται σε ένα επιτυχημένο στάδιο, αλλά αν δεν αλλάξουν πολλά πράγματα στις υποδομές και το πως λειτουργεί το σύστημα -χωρίς να θέλω να πω ότι φταίει κάποιος συγκεκριμένα- θα είναι δύσκολο να γίνει η Εθνική ομάδα πιο ανταγωνιστική.

Αυτό έχει να κάνει με τους συλλόγους, τις ομοσπονδίες, το Ελληνικό κράτος, την κουλτούρα μας, τον ρόλο της οικογένειας. Είναι ένα θέμα που έχει πολλές διαστάσεις.

Είναι πάντως λάθος να κρίνουμε τις γενιές, να πούμε αν τώρα μια ομάδα δεν είναι όσο καλή ήταν μία άλλη ομάδα παλιά. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα και έχει καταφέρει πολλά πράγματα σε σχέση με τον πληθυσμό της.

spot_img

Περισσοτερα

Ίλιτς: «Στόχος να επιστρέψει ο Άρης στην Α1 όπου...

Οι κιτρινόμαυροι ετοιμάζονται για μία απαιτητική σεζόν. Ο Ίλιτς ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα ως ο νέος προπονητής της...

Μιλενκόσκι: «Πιστεύω στην ποιότητα μας»

Τις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανανέωση του στους Θεσσαλονικείς έκανε ο προπονητής του ΠΑΟΚ. Πολύ χαρούμενος που...

Στον ΠΑΟΚ και φέτος ο Μιλενκόσκι

Για τρίτη συναπτή χρονιά θα είναι κάτοικος Θεσσαλονίκης ο Γιόσκο Μιλενκόσκι. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την παραμονή...