Οι τελευταίοι επαναστάτες - ''Η πολιτική δεν έχει θέση στον αθλητισμό''

11/08/2017 16:261506Απόψεις
Ετικέτες:
CheckPoint

Του Στάθη Νικολούζου 
Αύγουστος 2017 

Δύο ιρανοί αθλητές τα έβαλαν με την πολιτική που εφαρμόζει η χώρα τους και στον αθλητισμό και Τόλμησαν να συμμετέχουν  σε αγώνα με την ομάδα τους εναντίον μιας ισραηλινής  ομάδας.
Αμέσως με δημόσια ομιλία του .ο υπουργός αθλητισμού του Ιράν έθεσε τους δύο αθλητές εκτός εθνικής ομάδας λέγοντας ότι πέρασαν την κόκκινη γραμμή.
Αυτό για αρχή γιατί κανένας δεν ξέρει τι θα  ακολουθήσει.
Αυτοί οι Ιρανοί ο Μασούντ Σοτζέι και ο Εχσάν Χατζισαφί αθλητές του Πανιωνίου τόλμησαν να πουν σ όλο τον κόσμο με την στάση τους ότι ο Αθλητισμός ενώνει και σ αυτόν δεν έχει θέση η πολιτική! 
Το θεοκρατούμενο Ιράν δείχνει μια σκληρή στάση απέναντι στους δύο αθλητές ξεσηκώνοντας όμως την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Επικρατώντας σιωπή ή σχετική σιωπή στην χώρα που έγινε το γεγονός την Ελλάδα.
Τα αθλητικά μέσα ενημέρωσης κάνουν μικρές αναφορές αλλά τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης συμπεριλαμβανομένου της τηλεόρασης σιωπούν επιδεικτικά… 
Τα κόμματα σιωπούν απέναντι στο γεγονός, θέλοντας να διαφυλάξουν τις σχέσεις τους με το φιλικό κράτος του Ιράν.

Βέβαια αν στην θέση των συγκεκριμένων αθλητών ήταν αθλητές από ''το παλαιών μεν '' αλλά πάντα παντοδύναμο ΠΟΚ θα βλέπαμε άλλη αντιμετώπιση από όλους.

Το Ιράν που η παγκόσμια κοινότητα το είχε στην απομόνωση για καιρό λόγω του πυρηνικού προγράμματος που έλεγε ότι ακολουθούσε σφυρίζει αδιάφορα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που υπάρχουν στην χώρα αυτή.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει την υπόθεση της 25χρονης  Γκόντσεν Γκαβάμι που φυλακίστηκε το 2014 γιατί τόλμησε να δει έναν αγώνα βόλει;

ΤΌΤΕ Η Κοινότητα του Ελληνικού Βόλει Πρωτοστάτησε στην απελευθέρωση δείχνοντας ότι έχει κοινωνικές ευαισθησίες και άποψη.

Αυτή είναι χώρα που αντιπροσωπεύει το αθλητικό ιδεώδες; 
Αυτή η χώρα είναι μέλος της διεθνείς ολυμπιακής επιτροπής;
Αυτή η χώρα είναι μέλος όλων των παγκόσμιων αθλητικών ομοσπονδιών;


Ο  Μασούντ Σοτζέι και ο Εχσάν Χατζισαφί δείχνουν τον δρόμο με την πράξη τους εμείς θα γίνουμε παρατηρητές των γεγονότων;
 
Ο  λογαριασμός της ΦΙΦΑ στο Instagram έχει κατακλυστεί από μηνύματα Ιρανών φιλάθλων με το hashtag “saveShojaeiandHajsafi”, δηλαδή «σώστε τους Σοτζέι και Χατζισαφί», ενώ πολλά διεθνή μέσα, όπως η «L'Equipe», έχουν ήδη εκτενείς αναφορές στην υπουργική απόφαση για τον αποκλεισμό των δύο παικτών του Πανιωνίου. Έτσι, αργά ή γρήγορα αναμένεται αντίδραση από τη διεθνή συνομοσπονδία, χωρίς φυσικά κανείς να ξέρει ποια θα είναι αυτή.

Όσον αφορά τους Σοτζέι και Χατζισαφί, οι πληροφορίες από το «κυανέρυθρο» στρατόπεδο αναφέρουν ότι ήταν ήρεμοι όλες αυτές τις ημέρες και δεν αντιμετωπίζουν με φόβο τις απειλές, αλλά ούτε κι αυτήν την τελευταία εξέλιξη.

Αυτή την στάση πρέπει να έχουν οι επαναστάτες… να προκαλούν το γεγονός και να περιμένουν να δουν αν η κοινωνία είναι έτοιμη να το δεχτεί.
Εμείς από τον καναπέ ή από την ξαπλώστρα ας συμμετέχουμε σε αυτή την επανάσταση στέλνοντας ένα μήνυμα στο hashtag   ‘’saveShojaeiandHajsafi’’.  


Σχετικά Άρθρα