Ναράνχο στο Sportime: «Δεν φοβόμαστε κανέναν!»

2018-08-30 14:251105Eθνική Γυναικών
Ετικέτες: Γκιγιέρμο ΝαράνχοΕθνική Γυναικών
be a maverick

Μια ομάδα που για σχεδόν δύο δεκαετίες, δεν κατάφερε να φέρει μια πρόκριση σε μεγάλη διοργάνωση (τελευταίες ήταν το Ευρωπαϊκό το 2001 και το Παγκόσμιο το 2002), κατάφερε μέσα σε τρεις μήνες να μεταμορφωθεί πλήρως, με τον Γκιγιέρμο Ναράνχο στον πάγκο. Και όχι μόνο έφερε πρόκριση, αλλά το έκανε και εύκολα.

Ο Ισπανός προπονητής από την πρώτη μέρα που ανέλαβε… part time την ομάδα, άλλαξε τα πάντα. Άλλαξε την νοοτροπία της ομάδας, κέρδισε τον σεβασμό από τις παίκτριες και από εκεί που η εθνική ήταν ένα… αναγκαίο κακό τα καλοκαίρια, έγινε μια ομάδα που όλες θέλουν να παίζουν σ’ αυτήν!

Αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Ναράνχο. Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το κεφάλαιο «εθνική ομάδα», αλλά και η εκτίμηση που έχουν οι παίκτριες προς το πρόσωπό του.

Σε τρεις μήνες έπαιξαν 17 ματς, φιλικά και ανεπίσημα. Έχασαν μόνο δύο. Ένα φιλικό προετοιμασίας και τον τελικό των Μεσογειακών Αγώνων, απέναντι στην πολύ έμπειρη Κροατία.

Αυτό και μόνο λέει πολλά για το τι κατάφερε αυτός ο άνθρωπος μέσα σε 12 εβδομάδες. Ο ίδιος βέβαια τόνισε πως όλο αυτό έγινε γιατί και η ομοσπονδία (επιτέλους) αντιμετώπισε το κεφάλαιο «εθνικές ομάδες» σοβαρά. Και έριξε βάρος πάνω σε αυτές. Τα αποτελέσματα ήρθαν γρήγορα.

Ο Ναράνχο δεν είναι κανένας τυχαίος προπονητής. Έχει αναλάβει κάθε λογής ομάδα. Πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ (Σάντα Μόνικα), ανδρική ομάδα (Στουτγάρδη), γυναικεία ομάδα, ομάδα μπιτς βόλεϊ και πλέον και εθνικό συγκρότημα.

Έχει περάσει λοιπόν από όλα τα στάδια της προπονητικής και ξέρει καλά παρά το νεαρό της ηλικίας του (41) το πόσο διαφορετική είναι η κάθε περίπτωση.

Και από την πρώτη μέρα κέρδισε το στοίχημα. Άλλαξε τα μυαλά σε όλους. Ομοσπονδία, ομάδα, συνεργάτες. Πήρε κοντά του ανθρώπους που εμπιστεύεται και έβαλε τις κοπέλες να πιστέψουν ότι μπορούν να κάνουν μια υπέρβαση, που όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν το κουράγιο (ή την όρεξη) να πετύχουν.

Το σίγουρο είναι πως ο συγκεκριμένος προπονητής κέρδισε την εκτίμηση όλων σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα και όλες οι παίκτριες θέλουν να παίζουν – και – γι’ αυτόν, πέρα από την Ελλάδα. Αν η εθνική έχει και μια αξιόλογη παρουσία στο Ευρωπαϊκό, η ΕΟΠΕ το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει, είναι το… part time, συμβόλαιο, να γίνει full time.

Γιατί κανείς άλλος μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δεν έβαλε τον πήχη ψηλά και τα κατάφερε. Τόσο εύκολα μάλιστα…

Δεν ξέρουμε αν έχει κάποιο μαγικό… ραβδάκι ο Γκιγιέρμο Ναράνχο, αλλά σίγουρα αυτό που κατάφερε μέσα σε 3 μήνες, είναι κάτι που δεν βλέπουμε συχνά. Πήρε μια Εθνική ομάδα, αυτή του βόλεϊ γυναικών, μετατρέποντάς την από «λούζερ», σε ομάδα που δεν λέει να χάσει!

Ο Ισπανός προπονητής μπόρεσε να αλλάξει τα πάντα αυτό το καλοκαίρι στην Εθνική και να την οδηγήσει στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μετά από 18 χρόνια (2001 τελευταία συμμετοχή), ενώ η τελευταία φορά που πήραμε πρόκριση σε διοργάνωση, ήταν το Παγκόσμιο του 2002 και το γεγονός ότι το κατάφερε τόσο εύκολα, σε τόσο μικρό διάστημα, λέει πολλά για την δουλειά που έχει κάνει.

Ο Ναράνχο λίγες ώρες μετά την νίκη επί της Ουκρανίας με 3-0 στον Βόλο, μίλησε στο Sportime για το πως άλλαξε την εικόνα της ομάδας, μέσα σε ένα τόσο μικρό διάστημα, φέρνοντας την πρόκριση στο Ευρωπαϊκό, αλλά και ένα αργυρό μετάλλιο στους Μεσογειακούς αγώνες.

Η πρόκριση ήρθε πολύ πιο εύκολα απ’ ότι θα περίμενε κανείς. Ποια ήταν τα βασικά στοιχεία που έφεραν αυτό το 4 στα 4;

«Για να είμαι ειλικρινείς, δε ξέρω τι είδους δουλειά γινόταν πριν αναλάβω. Για να αλλάξει η εικόνα της ομάδας, έπρεπε η Ομοσπονδία να κάνει μια σειρά από πράγματα. Έφερε ένα προπονητικό τιμ από ανθρώπους που γνωρίζω προσωπικά και εμπιστεύομαι γιατί έχω συνεργαστεί μαζί τους. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα. Μετά έδωσαν όλες τις συνθήκες που χρειάζονταν τα κορίτσια, για να δουλέψουν χωρίς προβλήματα.

Το τρίτο στοιχείο ήταν η θέληση των κοριτσιών. Είναι πραγματικά απόλαυση να βλέπεις από το καμπ 29 αθλήτριες να δουλεύουν σκληρά γιατί πραγματικά θέλουν να είναι μέρος της ομάδας. Οταν ένας προπονητής βλέπει ότι υπάρχει η όρεξη από όλες να δουλέψουν και να θυσιάσουν το καλοκαίρι τους για έναν σκοπό, κάνει τα πράγματα ποιο εύκολα γι’ αυτόν. Δουλέψαμε όπως έπρεπε και ο συνδυασμός όλων αυτών, έφερε την πρόκριση».

Η αλλαγή στην εικόνα είναι εντυπωσιακή, καθώς η ομάδα αρνείται να χάσει…

«Κερδίσαμε το Μαυροβούνιο που κατά την γνώμη μου ήταν ο δυσκολότερος αντίπαλος για την πρόκριση, γιατί έχει έμπειρες παίκτριες. Δώσαμε 9 φιλικά κι άλλα τόσα επίσημα και χάσαμε μόνο σε ένα φιλικό και στον τελικό των Μεσογειακών. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό αυτό που έχουν καταφέρει τα κορίτσια. Ακόμη και όταν έχουμε απουσίες, όπως τώρα με τις Γιώτα και Μερτέκη, όλες παίζουν καλά. Δουλεύουν στο σύστημα που έχουμε πει και βλέπεις μια καλή εικόνα, άσχετα με το ποια είναι μέσα στον αγωνιστικό χώρο».

«Δεν έχουμε φτάσει στο πικ των δυνατοτήτων μας»

Ο ομοσπονδιακός προπονητής αν και είναι ακόμη νεαρός σε ηλικία (41), έχει περάσει από κάθε λογής ομάδα. Ήταν προπονητής στο μπιτς βόλεϊ, στο NCAA με το Πανεπιστήμιο της Σάντα Μόνικα, ανέλαβε την Στουτγάρδη στους άνδρες και την Εθνική γυναικών στις γυναίκες. Διαφορετικές ομάδες, διαφορετικές προκλήσεις…

Έχεις προπονήσει κολέγια στις ΗΠΑ, συλλόγους ανδρών και εθνικές γυναικών. Εντελώς διαφορετικές προκλήσεις. Ποια είναι η μεγαλύτερη για σένα ως τώρα;

«Δεν ξέρω. Δεν θεωρώ πάντως πως είναι δύσκολα εδώ για μένα. Για να είμαι ειλικρινής δεν νοιώθω πως δουλεύω στην Εθνική. Πραγματικά το απολαμβάνω γιατί οι παίκτριες δείχνουν με την δουλειά τους πόσο πολύ θέλουν να είναι στην ομάδα και το κάνουν πολύ εύκολο».

Έχοντας μια πρώτη εικόνα από το ελληνικό γυναικείο βόλεϊ, ποιες θεωρείς πως είναι οι δυνατότητες των κοριτσιών;

«Ειλικρινά δε ξέρω τα όριά τους. Δεν μπορώ να πω. Κερδίσαμε την Ουκρανία δύο φορές. Κανείς δε πίστευε ότι θα την κερδίσουμε μία και όμως το κάναμε. Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι πως η ομάδα δεν έχει φτάσει ακόμη στο πικ της. Μπορούμε να πάμε ακόμη ψηλότερα. Ακόμη δεν έχουμε πλησιάσει καν στις πραγματικές μας δυνατότητες».

Υπάρχει, όμως, το ταλέντο να κοιτάξει στα μάτια τις υπερδυνάμεις; Αν όχι, τι λείπει για να μπορέσει να ανέβει ένα σκαλί ακόμη;

«Έχουμε κερδίσει ήδη Γαλλία, Ρουμανία, Ισπανία… Οπότε μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια ομάδες με μεγαλύτερη εμπειρία. Πρέπει να πάμε βήμα βήμα. Να αλλάξουμε κουλτούρα. Πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Το θετικό είναι πως υπάρχει πλάνο στην ομοσπονδία και γίνεται μια προσπάθεια να σπρώξουμε κορίτσια ηλικίας 18-19 ετών, να δουλέψουν περισσότερο, ώστε να είναι έτοιμες για την Εθνική. Υπάρχει μια πολύ καλή γενιά παικτριών που θα ενσωματωθεί με την υπάρχουσα ομάδα στην Εθνική. Πρέπει οι παίκτριες να έχουν υψηλούς στόχους. Να φτάσουν στο πικ και να μείνουν εκεί. Όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε το ίδιο για να έχει μέλλον η Εθνική.

«Τοπ αθλήτρια η Βασιλαντωνάκη»

Η Εθνική έχει την ευτυχία να έχει παίκτριες που έχουν την εμπειρία, αλλά και το ταλέντο, να κάνουν την διαφορά. Μία από αυτές είναι η Ανθή Βασιλαντωνάκη, που είναι η κορυφαία στα προκριματικά, σε αποτελεσματικότητα στην επίθεση και 2η σε πόντους, αλλά έχοντας 4 σετ λιγότερα σε σχέση με την πρώτη! Η παρουσία της είναι «κλειδί» για την ομάδα κι αυτό το αναγνωρίζει ο Γκιγιέρμο Ναράνχο.

«Η Ανθή είναι σε μεγάλη φόρμα. Είναι απίστευτη αθλήτρια, χωρίς να θέλω να αδικήσω τα άλλα κορίτσια που κάνουν τρομερή δουλειά. Είναι η καλύτερη παίκτρια νομίζω στα προκριματικά. Και κάνει εύκολα τα πράγματα για όλη την ομάδα. Παίζει σε τοπ επίπεδο», είπε ο Ναράνχο, που μίλησε για το δυνατό και το αδύναμο στοιχείο της ομάδας.

«Μακράν το καλύτερο είναι το σερβίς. Είναι κλειδί για εμάς. Όλες οι παίκτριες σερβίρουν καλά. Όταν δυσκολεύεις την υποδοχή του αντιπάλου, του δημιουργείς και πρόβλημα στην επίθεση. Έχουμε δεχτεί πολλά θετικά σχόλια από αντίπαλους προπονητές γι’ αυτό. Εκεί που είχαμε πρόβλημα ήταν η υποδοχή, αλλά κι εκεί βελτιωθήκαμε αρκετά και θα βελτιωθούμε κι άλλο. Ένα άλλο τρομερό στοιχείο είναι η αποτελεσματικότητα στην επίθεση. Αυτό γίνεται γιατί οι παίκτριες έχουν σωστές τοποθετήσεις στο γήπεδο και εκτελούν σωστά το παιχνίδι», είπε.

Ρωτήσαμε επίσης τον Ναράνχο για την παρουσία της ομάδας του χρόνου στο Ευρωπαϊκό και με για το που μπορεί να φτάσει με την εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή. Η απάντησή του;

«Το καλό είναι πως σε αυτή την ομάδα κανείς δεν ενδιαφέρεται για το ποιος είναι ο αντίπαλός μας. Δεν υποτιμούμε κανέναν και δε φοβόμαστε κανέναν. Με την Κροατία στους Μεσογειακούς παίξαμε στα ίσια, απέναντι σε παίκτριες παγκόσμιας κλάσης και πήραμε ένα σετ. Θα παλέψουμε όλα τα ματς στο ευρωπαϊκό. Θα πάμε να το διασκεδάσουμε, αλλά και για ν’ αποδείξουμε ότι η πρόκρισή μας δεν ήταν τυχαία, αλλά την αξίζαμε».

«Αλλάξαν νοοτροπία»

Ερωτηθείς για το τί ήταν αυτό που θεωρεί πως έπρεπε να αλλάξει πρώτα στην ομάδα, για να φέρει αποτελέσματα, ο Ισπανός τεχνικός στάθηκε στο θέμα της νοοτροπίας.

«Έπρεπε ν’ αλλάξουμε σχεδόν τα πάντα από την πρώτη ημέρα. Δεν υπήρχε σύστημα στην ομάδα. Δουλέψαμε πολύ στην υποδοχή και στην επικοινωνία μας στο παιχνίδι. Μετά αρχίσαμε να παίζουμε πιο γρήγορο βόλεϊ. Υπήρχε μια καλή σχέση μεταξύ των παικτριών, του προπονητικού τιμ και της ΕΟΠΕ. Δείξαμε στα κορίτσια πόσο σημαντικές είναι για μας. Τους δώσαμε το κίνητρο να πιστέψουν ότι πραγματικά είναι καλές και ότι έχουν τον σεβασμό όλων και πίστεψαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: Sportime, ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ

Σχετικά Άρθρα