Κλειστά γήπεδα, αθλητισμός και… πλατεία!

04/11/2020 19:13513Απόψεις
Ετικέτες: Περουλάκης Γιάννης
be a maverick

Τον τελευταίο καιρό στα Social Media αναρτώνται συνεχώς άρθρα διαμαρτυρίας για τα κλειστά γήπεδα. Κλειστά γήπεδα όχι μόνο για αγώνες, αλλά και για προπονήσεις. 

Δικαίως;

Η αλήθεια είναι πως λοιμωξιολόγος δεν είναι κανένας από εμάς, ωστόσο όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τον αθλητισμό συνεχίζουμε να έχουμε απορίες (εύλογες θεωρώ) που δεν έχουν πάρει απαντήσεις. 

Διακοπή πρωταθλημάτων για να περιοριστούν οι επαφές ίσως, χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις γιατί όχι;

Μετά και το 2ο Lockdown τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Η αλήθεια είναι πως πρωταθλήματα σε γήπεδα που ανοιγοκλείνουν δεν μπορούν να γίνουν. Ωστόσο όταν σταματάνε οι προπονήσεις είναι δύσκολη η επανεκκίνηση του αθλητισμού γενικότερα. Κανένας αθλητής δε μπορεί να επανέλθει σε αγωνιστική δράση χωρίς την γνωστή σε όλους τους αθλητές «προετοιμασία» και όσοι έχουμε περάσει από τα γήπεδα το γνωρίζουμε καλά αυτό.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που απορούν γιατί δε μπορούν να αθληθούν 15-20 αθλητές σε ένα γήπεδο, ενώ μπορούν να συγκεντρωθούν σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα πολλά περισσότερα άτομα.

Εκτός όμως των αγωνιστικών θεμάτων υπάρχει και άλλα θέματα, ίσως σημαντικότερα. Έκλεισαν τα γήπεδα μέσα στα οποία γυμνάζονταν χιλιάδες παιδιά όλων των ηλικιών. Τα παιδιά μέχρι 11 ετών σύμφωνα με τις έρευνες και τα όσα ανακοινώνουν οι γιατροί φαίνεται πως δε νοσούν ή αν συμβεί αυτό είναι σε πολύ μικρό ποσοστό αλλά και δε μεταδίδουν εύκολα τον ιό. Παρόλα αυτά αποκλείστηκε η είσοδος και για αυτά στα κλειστά γυμναστήρια. 

Από την άλλη, έφηβες και έφηβοι από 12, 13 ετών και πάνω, έφυγαν από τα γήπεδα και όπως ήταν φυσικό οι περισσότεροι από αυτούς «έπιασαν» πλατείες και γειτονιές. Δεν είναι η μιάμιση ώρα προπόνησης που κρατούσε τα παιδιά, ήταν η αποθεραπεία μετά την προπόνηση, η ξεκούραση στο σπίτι που δε τα άφηνε να κυκλοφορούν περαιτέρω. Τα παιδιά αυτά λοιπόν απέκτησαν ελεύθερο χρόνο και ποιος είναι αυτός που θα τα κρατήσει σπίτι; Που θα εκτονώσουν όλη αυτή την ενέργεια; Από ότι φαίνεται κάνοντας μια βόλτα έξω, η ενέργεια αυτή εκτονώνεται συνήθως σε κάποια πλατεία, σε κάποια γειτονιά ή στην καλύτερη περίπτωση σε κάποιο ανοιχτό γήπεδο (σχολικό) χωρίς κανέναν έλεγχο και περιορισμό. 

Τα αθλητικά σωματεία στην πλειοψηφία τους τήρησαν όλα τα μέτρα που τους επιβλήθηκαν και καλώς επιβλήθηκαν. Στα γήπεδα λοιπόν για όσους δεν το γνωρίζουν:

1. Υπήρχαν καταστάσεις εισόδου ώστε αν υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικά με τον covid-19 να μπορεί να γίνει πλήρης ιχνηλάτηση.

2. Υπήρχε ορισμένος υγειονομικός υπεύθυνος σε περίπτωση κρούσματος για να βοηθήσει στην ταχύτερη ιχνηλάτηση. 

3. Υπήρχαν αντισηπτικά κατά στην είσοδο του γυμναστηρίου

4. Τα αθλητικά σωματεία έκαναν απολύμανση του αθλητικού εξοπλισμού αλλά και των κλειστών γυμναστηρίων πριν και μετά την προπόνηση.

5. Η προπόνηση των αθλητών γινόταν από επαγγελματίες προπονητές και τα παιδιά ήταν συγκεκριμένα σε κάθε γκρουπ.

6. Οι γονείς έμεναν εκτός γηπέδων και όσοι έπρεπε να είναι μέσα σε αυτά φορούσαν υποχρεωτικά μάσκα.

Με απλά λόγια μιλάμε για ένα πλήρως οργανωμένο περιβάλλον όσων αφορά τον Covid – 19 και τις οδηγίες που είχαν εκδοθεί από τους αρμόδιους φορείς

Από την άλλη, τώρα που τα γήπεδα είναι κλειστά τα παιδιά «πήγαν … πλατεία». Εκεί: 

1. Βλέπουμε τα παιδιά να συνωστίζονται σε παγκάκια, πεζούλια με ένα καφέ στο χέρι

2. Οι παρέες των εφήβων δύσκολα θα τηρήσουν μέτρα όπως η μάσκες ή οι αποστάσεις για να μη συνωστίζονται 

3. Οι επαφές που κάνουν οι έφηβοι στα σημεία συνάντησης τους είναι πολλές και φυσικά όχι συγκεκριμένες με ότι συνεπάγεται αυτό για την ιχνηλάτηση σε περίπτωση θετικού κρούσματος στον Covid-19.

4. Υπάρχει ο κίνδυνος εθισμού σε κακές συνήθειες (π.χ. κάπνισμα)

Τα παιδιά δύσκολα θα μείνουν σπίτια τους, όσα μέτρα και να πάρουμε. Ας ανατρέξει κανείς στο Lockdown του Μαρτίου – Απριλίου, όπου οι έφηβοι κυκλοφορούσαν παντού σε παρέες. Το θέμα είναι να αποφασίσουμε αν τα θέλουμε σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα και δομές ή ανεξέλεγκτα έξω; 

 

Περουλάκης Γιάννης

Πρόεδρος Ε.Α.Λάρισας


Σχετικά Άρθρα