Η αλλαγή ηλικίας νεανίδων στα πρωταθλήματα βόλεϊ

17/05/2017 06:401166Απόψεις
Ετικέτες: Λεωνίδας Καραϊσκος

Ο Λεωνίδας Καραΐσκος  ανέφερε στο προσωπικό του blog το παρακάτω θέμα:

«Κάθε αλλαγή έχει τους υποστηρικτές της αλλά και εκείνους που διαφοροποιούνται αυτής. Κάτι ανάλογο συμβαίνει σε όσους ασχολούνται με το αναπτυξιακό βόλεϊ και  με το θέμα της διεύρυνσης της  ηλικίας στις νεανίδες κατά 1 χρόνο. Προσωπικά νομίζω ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση για 5 λόγους:

  1. Τροφοδοτεί με αρκετές αθλήτριες, άρα ίσως και με νέες ομάδες τα υποβαθμισμένα αριθμητικά πρωταθλήματα νεανίδων και ειδικότερα των περιφερειών  που στερούνται αθλητριών
  2. Δίνει τη δυνατότητα περισσότερων αγώνων σε αθλήτριες μεγάλων ομάδων (Α1, Α2) που δεν έχουν χρόνο συμμετοχής στα γυναικεία πρωταθλήματα.
  3. Υπερκαλύπτει με έμψυχο δυναμικό την ηλικία των πανελληνίων εξετάσεων, αφού είναι  γνωστό ότι  κατά τη χρονιά αυτή οι αθλήτριες διακόπτουν από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις και αφοσιώνονται στις εισαγωγικές τους δοκιμασίες
  4. Ίσως δώσει παράταση ενός χρόνου στη διακοπή του αθλήματος, αφού στατιστικά τα περισσότερα κορίτσια σταματούν το βόλεϊ με το πέρας της ηλικίας νεανίδων. Έτσι δεν είναι απίθανο να συντελέσουν θετικά στη κατεύθυνση της «δια βίου άσκησης» με σημαντικά κοινωνικά οφέλη.
  5. Ίσως υποβαθμιστεί η τάση κάποιων ομάδων να φτιάχνουν ομάδες (μετεγγραφές) με πρόσχημα τα μόρια, αφού οι περισσότερες αθλήτριες που θα αγωνίζονται δεν θα τα έχουν ανάγκη λόγω ηλικίας

Από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι το ντόμινο αυτό θα ευνοήσει ομάδες που έχουν δυνατότητα (χώρο)  να αυξήσουν τα τμήματά τους και ίσως δημιουργήσει προβλήματα σε όσους δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Παράλληλα, η ηλικιακή κατηγορία ίσως θα πρέπει να μετονομασθεί από νεανίδων σεU20 αφού έτσι θα απεικονίζεται και η πραγματικότητα. Ανάλογα, θα πρέπει να προσαρμοστούν και τα υπόλοιπα ηλικιακά πχ κορασίδες (U17), Παγκορασίδες U15  κ.ο.κ .

Τέλος, νομίζω σύντομα θα υπάρξει ανάγκη μιας ακόμα επίσημης κατηγορίας, της U13, ώστε να βάλει μια ισορροπία στα πρωταθλήματα κυρίως μεγάλων ενώσεων, κατηγορίας παγκορασίδων Β, Γ, Δ ‘όπου κάποια ομάδα είναι πιθανόν να έχει στο ρόστερ 15 χρονες αθλήτριες και την ίδια ώρα η αντίπαλός της  να παίζει με 11χρονες ή ακόμα μικρότερες.
Σε κάθε περίπτωση, ασφαλέστερα συμπεράσματα θα μπορούμε να έχουμε μετά από 2-3 αγωνιστικές περιόδους.»

Λεωνίδας Καραϊσκος


Σχετικά Άρθρα