Kι όμως η ΕΣΑΠ προτείνει 14 ομάδες!

18/05/2017 00:10342Απόψεις
Ετικέτες: ΕΣΑΠNova

Το πρωτάθλημα της βόλεϊ λιγκ τελείωσε και θεωρητικά οι ομάδες κάνουν τον προγραμματισμό τους για τη νέα περίοδο, ωστόσο αν παρατηρήσει κανείς τι συνέβαινε πέρσι τέτοια εποχή στο μεταγραφικό παζάρι και τι φέτος, πολύ εύκολα θα αντιληφθεί ότι δεν κουνιέται φύλλο!

τουΔημήτρη Τυχάλα
tihalas@sportsfeed.gr

Κι αυτό έχει εξήγηση η οποία είναι απολύτως λογική. Βλέπετε πριν ξεκινήσουν να σχεδιάζουν τη νέα περίοδο, οι ομάδες πρέπει να μάθουν τι ακριβώς θα ισχύσει τη νέα περίοδο, καθώς αυτή τη στιγμή το τοπίο στην ΕΣΑΠ είναι κάτι παραπάνω από ομιχλώδες.
Κι αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα οι ίδιοι οι άνθρωποι της λίγκας που έχουν συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο με θέμα «το μέλλον της ΕΣΑΠ».

Η NOVA φαίνεται ότι θα δεν υφίσταται πλέον ως τηλεοπτικός συνεργάτης (μετά από μια δεκαετία), ο ΟΠΑΠ παραμένει ένα τεράστιο ερωτηματικό, άρα με τους βασικούς οικονομικούς της πυλώνες στον… αέρα λογικό είναι να υπάρχει προβληματισμός.

Για την ακρίβεια να έχει ενταθεί ο προβληματισμός που ούτως ή άλλως υπήρχε.
Βέβαια τα όσα έχουν διαρρεύσει για το τι σκέφτεται η λίγκα για το μέλλον της προκαλούν μια σχετική απορία για το πώς θα αντιμετωπίσει την κρίση.

Σύμφωνα λοιπόν με το προσχέδιο που έχει ετοιμάσει η διοίκηση της ΕΣΑΠ, την επόμενη σεζόν προβλέπεται να μην πέσει καμία ομάδα από την βόλεϊ λιγκ, για να βοηθηθούν όλοι οι σύλλογοι να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν… Μόνο που μαζί με τις δύο που θα ανέβουν από την Α2 (ή την PreLeague αν αυτή γίνει) φτάνουμε στις 14 ομάδες για την σεζόν 2018-2019!

Αντί λοιπόν η συζήτηση να έχει ως αντικείμενο τη μείωση των ομάδων, καθώς είναι πανθομολογούμενο ότι αυτό το πρωτάθλημα δεν έχει καμία προοπτική με 12 ομάδες, η ΕΣΑΠ προτείνει/σκέφτεται/συζητά/θέλει (όπως θέλετε πείτε το) αύξηση των ομάδων…

Το 2019 θα υποβιβαστούν 6!
Βέβαια την επόμενη σεζόν (2019-2020) προβλέπεται πρωτάθλημα 10 ομάδων (θα πέφτουν δηλαδή 6 ομάδες!). Προφανώς αυτός που το σκέφτηκε θεωρεί πως μέσα σε ένα χρόνο θα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα…

Δυστυχώς, όσο καλό κι αν είναι το γεγονός ότι έστω και με τεράστια καθυστέρηση (η Πολωνία έκανε κλειστή λίγκα το 2012 και η Ιταλία το 2014 αποφάσισε να μην υποβιβάζεται κανείς για να βοηθήσει τις ομάδες κάτι που επανέφερε και φέτος), η ΕΣΑΠ δείχνει να ασχολείται με τη βιωσιμότητα του πρωταθλήματος, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το όλο θέμα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Εδώ πλέον χρειάζονται ξεκάθαρες λύσεις κι αποφάσεις (τις οποίες δεν πήρε το 2014 όταν της έδωσε τη χρυσή ευκαιρία η NOVA με την πρόταση της), αλλά δε φαίνεται να υπάρχει βούληση για κάτι τέτοιο.

Μέσα στο προσχέδιο υπάρχουν και οι προτάσεις για διάφορα συστήματα διεξαγωγής, τα οποία είναι δευτερευούσης σημασίας, ωστόσο εξίσου σημαντικά (με τον αριθμό των ομάδων) είναι οι βασικές προϋποθέσεις που αφορούν τη συμμετοχή των ομάδων.

Η ΕΣΑΠ επιβεβαιώνει πλήρως την πληροφορία που είχε δημοσιεύσει εδώ και μέρες το Sportsfeed και αφορούσε τον 5ο ξένο (βάζοντας κάποιες προϋποθέσεις όπως το να είναι διεθνείς ή να έχουν παίξει στην Α1 της χώρας τους)… Ωστόσο προβλέπει και υποχρεωτική παρουσία 2 νέων Ελλήνων αθλητών κάτω των 21 ετών, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν αγωνιστεί τουλάχιστον 15 πόντους στο 1/3 των σετ που θα παίξει…

Φανταστείτε τώρα στο τέλος της σεζόν να υπάρχει αθλητής (οι αθλητές) που να έχουν παίξει σε λιγότερα σετ τι μπέρδεμα έχει να γίνει (και πόσες ενστάσεις έχουν να κατατεθούν).

Τέλος για μια ακόμη φορά προβλέπεται και η περίφημη χορήγηση wild card, σε ομάδα που θα θέλει να αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία, αλλά διαβάζεις μία από τις πρώτες προϋποθέσεις που θέτει η ΕΣΑΠ και καταλαβαίνεις ότι… δεν υπάρχει περίπτωση.

Ξεπερνώντας το γεγονός ότι η ΕΣΑΠ δεν θα δίνει λεφτά από χορηγίες στην συγκεκριμένη ομάδα, ότι ο σύλλογος δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου κι απλά θα παρίσταται στα διοικητικά συμβούλια (κοινώς θα είναι γλάστρες) η Λίγκα για να εγκρίνει την… υποψηφιότητα «απαιτεί» εγγυημένο μπάτζετ 300.000 ευρώ.

Για όσους τυχόν μπερδευτούν με τα μηδενικά να το γράψουμε και ολογράφως: Τριακόσιες χιλιάδες ευρώ!
Αν βρείτε εσείς ομάδες της βόλεϊ λιγκ την τελευταία τριετία (με εξαίρεση τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό) που πλησίασε αυτό το ποσό, ελάτε να μας το πείτε κι εμάς…

ΥΓ1: Στο προσχέδιο, το οποίο προφανώς και είναι έργο του προέδρου της ΕΣΑΠ Παντελή Ταρνατόρου, υπάρχει η έμμεση παραδοχή του λάθους που είχε κάνει πριν από 6 χρόνια όταν κατήργησε τα μπόνους στις ομάδες.

Ο τότε γενικός διευθυντής της ΕΣΑΠ Νίκος Σοφιανός είχε ετοιμάσει ένα εξαιρετικό σχέδιο (έχοντας την υποστήριξη του τότε προέδρου της Επιτροπής Πρωταθλήματος και νυν Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Λεονταρίτη) σύμφωνα με το οποίο υπήρχε πριμοδότηση κάθε βαθμού (άρα οι ομάδες είχαν επιπλέον κίνητρο για τη νίκη), αλλά και έξτρα μπόνους για βαθμολογική κατάταξη, την πληρότητα των γηπέδων, για παρουσία των ομάδων εφήβων-παίδων στα final 4 των πανελληνίων πρωταθλημάτων.

Η συγκεκριμένη φόρμουλα που επιβράβευε τις ομάδες που ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ στην ανάπτυξη εγκαταλείφθηκε όταν μειώθηκε η χορηγία του ΟΠΑΠ και όλοι έπαιρναν τα ίδια χρήματα χωρίς κανένα άλλο κριτήριο.

ΥΓ2: Το κεφάλαιο NOVA θεωρητικά έχει κλείσει (μετά την επιστολή του συνδρομητικού), αλλά όσο δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση ας κρατήσουμε μια πισινή…

  Πηγη: Sportsfeed.gr


Σχετικά Άρθρα