Άνοιξαν οι προπωλήσεις για το Athens Comedy Festival

14/04/2017 18:01133Προτάσεις Εξόδου
Ετικέτες:
CheckPoint

Δεν ξέρω αν το έχετε πάρει είδηση, αλλά το stand-up είναι ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια παραστατικής τέχνης στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια ακμαία σκηνή που συνεχίζει να ενδυναμώνεται, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά και αποτελεί, πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής μας ζωής, κάνοντας συνεχώς αισθητή την παρουσία του στην πόλη, από μικρά καφέ μέχρι και θέατρα 800 θέσεων! Τώρα, ήρθε η στιγμή να αποκτήσει την επίσημη φεστιβαλική του στέγη, έναν θεσμό που θα παρουσιάσει τα best of της ακμαίας ελληνικής σκηνής, αλλά και που θα μας φέρει σε επαφή με οτιδήποτε φρέσκο κυκλοφορεί στο εξωτερικό. Τέρμα τα αστεία… Από τις 19 έως τις 21 Μαϊου το «αθηνόραμα», ο Λάμπρος Φισφής, ο Δημήτρης Μακαλιάς και το Gazarte παρουσιάζουν το Athens Comedy Festival, μια τριήμερη γιορτή stand-up δημιουργίας, κωμικού θεάτρου και αυτοσχεδιαμού.

Όταν ο Έλληνας αγάπησε το stand-up...

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχουν πάει έστω και σε μια stand-up παράσταση, αλλά έχω να σας πω ότι πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό από έναν τύπο ή τύπισσα (αφού οι γυναίκες είναι πρωταγωνίστριες στην άνθηση του είδους ) που λέει σόκιν ανέκδοτα στην σκηνή. 

Το σύγχρονο stand-up βασίζεται σε πυκνογραμμένα κείμενα, δουλεμένα και προβαρισμένα εκατοντάδες φορές από τους δημιουργούς τους, το οποία κρίνονται από το κοινό όχι ανά λεπτά, αλλά ανά δευτερόλεπτα! Είναι χαρακτηριστικό ότι μια παράσταση θεωρείται πετυχημένη αν το κοινό ανταποκριθεί στο κείμενο κατά μέσο όρο πέντε με εφτά φορές το λεπτό… Φανταστείτε ότι σε μια ταινία αν γελάσουμε συνολικά καμιά δεκαριά φορές συνήθως λέμε ότι είδαμε μια κωμωδιάρα.

Υπήρχε πάντοτε τόσο μεγάλος επαγγελματισμός και ποιότητα στο stand-up σε ότι έχει να κάνει με τη χώρα μας; Η αλήθεια είναι πως όχι. Την δεκαετία του ’90 υπήρξαν αρκετοί αυτοαποκαλούμενοι «πρόδρομοι» του είδους, που παρουσίασαν φτηνά κακέκτυπα, τα όποια προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν τη βωμολοχία και τις προσβολές προς το κοινό για να εκβιάσουν το γέλιο. Αυτή η πρώτη επαφή των Αθηναίων με το stand-up έκανε περισσότερο κακό και δημιούργησε προκαταλήψεις, παρά βοήθησε το πρωτοεμφανιζόμενο κωμικό φαινόμενο να αποκτήσει υγιείς και στέρεες βάσεις.

Την επόμενη δεκαετία, όμως, μια καινούργια γενιά performer ανέλαβε να αποκαταστήσει την τιμή του είδους, να το εξελίξει και τελικά να το καταστήσει πρωταγωνιστή της ελληνικής κωμικής δημιουργίας. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και ειδικότερα η βιντεο-επανάσταση του youtube έκανε τους Έλληνες stand-up comedians κοινωνούς της διεθνούς σκηνής και ειδικότερα της κυρίαρχης αμερικανικής. Ο καθένας μπορούσε πλέον να έχει πρόσβαση στα σκετσάκια του πανμέγιστου Louis C.K. που αναμόρφωσε το είδος, αλλά και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών σαν τον Zach Galifianakis, τον Chris Rock, τον Jerry Seinfeld, την Sarah Silverman και τόσους άλλους.

Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό, αφού σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πλήρη και ακμαία stand-up σκηνή, η οποία αντλεί τη ξεκαρδιστική και πολιτικά ανορθόδοξη θεματολογία της από την ημι-σουρεαλιστική πραγματικότητα, αλλά και από κάθε έκφανση της νεοελληνικής μας ταυτότητας.

Η μεγάλη γιορτή του είδους

 

Το Athens Comedy Festival, που γίνεται στο Gazarte από τις 19-21 Μαΐου περιλαμβάνει 28 παραστάσεις από 31 Έλληνες και 4 ξένους κωμικούς, οι οποίες θα δώσουν μια πλήρη εικόνα για το stand-up, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Η λίστα με τους διεθνείς καλεσμένους αποτελείται από τη δαιμόνια Αυστραλέζα  Felicity Ward, τον Αγγλο-Ινδό μετρ του made in Britain  φλέγματος Imran Yusuf, τον ασύλληπτο Ισραηλινό Rod Ben Zeev και τον σαρδόνιο Scott Cappuro από το Σαν Φρανσίσκο.  Δίπλα τους θα «σταθεί» επάξια, με το μικρόφωνο ανά χείρας, η ελίτ του ελληνικού stand-up comedy  (με αλφαβητική σειρά ): Γιώργος Αγγελόπουλος, Νέλη Αλκάδη, Διονύσης Ατζαράκης, Κατερίνα Βρανά, Δημήτρης Δημόπουλος, Ναταλία Δήμου, Θωμάς Ζάμπρας, Γιώργος Ζαχαρόπουλος, Βύρων Θεοδωρόπουλος, Μίνως Θεοχάρης, Χρύσα Κατασαρίνη, Ήρα Κατσούδα, Παναγιώτης Κούδας, Μιχάλης Μαθιουδάκης , Δημήτρης Μακαλιάς, Ανδρέας Πασπάτης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Αριστοτέλης Ρήγας, Ζήσης Ρούμπος, Πάρις Ρούπος, Γιάννης Σαρακατσάνης, Σίλας Σεραφείμ, Αναστασία Σκοπελίτη, Άγγελος Σπηλιόπουλος, Λάμπρος Φισφής, Ηλίας Φουντούλης, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Σωσώ Χατζημανώλη, Γιώργος Χατζηπαύλου, Δημήτρης Χριστοφορίδης και Blink Mike είναι οι δεκάδες Έλληνες κωμικοί που θα παρουσιάσουν τις δουλειές τους στο αθηναϊκό κοινό. Μην κρατιέστε λοιπόν… Γελάστε άφοβα στον  stand-up μαραθώνιο που στήνεται για πρώτη φορά στην πόλη. Μάθετε τα πάντα για το Athens Comedy Festival και κλείστε εγκαίρως τα εισιτήριά σας στο www.athenscomedyfestival.gr.Σχετικά Άρθρα